buitenland

Wat u moet weten over oplopende spanning Hezbollah en Israël

23 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon geeft alvast een stevig signaal af aan de extremisten van Hezbollah: geen provocaties aan de noordelijke grens met Libanon, want wij zullen die niet tolereren.

Iedere aanval zal krachtig worden beantwoord, zei de bewindsman bij een bezoek aan een commandocentrum van het leger in het noorden van Israël.

Zomeroorlog

Ya’alon zei verder dat hij de regeringen van de buurlanden Syrië en Libanon verantwoordelijk houdt voor een mogelijk vijandelijke aanval op de Joodse staat. Het leger heeft het aantal manschappen in de noordelijke regio uitgebreid, schrijft The Times of Israel.

Volgens de Israëlische tv gaat het om een ‘massale militaire aanwezigheid’. Inwoners in het noorden spreken van de hoogste spanning sinds de zomeroorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006. Waar komt de oplopende spanning in een toch al zeer onrustige regio vandaan?

Doden

Israël voerde een aantal dagen geleden een helikopteraanval uit op leden van Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde, niet ver van Queneitra op de grens met Syrië op de Golanhoogte. Zeker zes personen kwamen om het leven.

Onder de doden was Jihad Mugniyeh, zoon van een belangrijke Hezbollah-commandant. Ook Mohammed Issa werd gedood, eveneens een hooggeplaatst lid van de terreurbeweging, en Mohammed Ali Allahdadi van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Tak

Deze tak van het Iraanse leger vecht mee in Syrië, en ook Hezbollah-leden vechten aan de zijde van Syrische regeringstroepen van president Bashar al-Assad. Gezien het feit dat Hezbollah het erg druk heeft met de strijd in Syrië, zou dit wel eens het moment kunnen zijn voor Israël om, in Libanon, af te rekenen met de radicaalislamitische groep.

Naar verluidt heeft Hamas in de Gazastrook steun uitgesproken voor Hezbollah en opgeroepen tot innige samenwerking tegen de ‘zionisten’. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dreigde Israël in een recent interview met wraak. De beweging staat volgens The Jerusalem Post onder druk om te reageren op de helikopteraanval.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.