buitenland

‘Voortvluchtige terreurverdachte Verviers komt uit Utrecht’

20 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Eén van de terreurverdachten die vorige week wist te ontsnappen aan de politie in het Belgische Verviers is de 18-jarige Zaid Koullis uit Utrecht. Koullis is mogelijk naar Spanje gevlucht.

Er is toch een Nederlandse link met de terreurcel in Verviers die onlangs door de politie werd ontmanteld. De 18-jarige Zaid Koullis wordt door de politie verdacht van deelname aan deze terreurcel. Volgens de NOS is Koullis een Nederlander en komt hij uit Utrecht. Hij zou in Nederland al een tijdje zijn vermist.

Spanje

Samen met de 21-jarige Belg Abdelmounaim Haddad wist Koullis vorige week aan de politieacties te ontkomen. De politie is naar de twee op zoek en heeft de instructie gekregen dat ze vermoedelijk ‘gevaarlijk’ en ‘gewapend’ zijn. Volgens Spaanse media verblijft het tweetal nu in Spanje. Dit land zou een doorvoerhaven zijn voor jihadisten die naar Jemen, Irak of Saudi-Arabië willen vluchten.

De terrorist Amedy Coulibaly, die vijf personen doodschoot in Parijs, verbleef rond de jaarwisseling in Madrid waar hij onder anderen zijn vriendin Hayat Boumeddiene op het vliegtuig naar Istanbul zette.

Vorige week donderdag voerde de Belgische politie in meerdere plaatsten een grote antiterreuractie uit. In Verviers, vlakbij Luik, kwamen bij de inval twee verdachten om het leven. Een derde raakte gewond en werd meegenomen voor verhoor. Eén van de gedode terreurverdachten droeg een Nederlands paspoort bij zich. Maar dit document bleek te zijn gefalsificeerd.

Onthoofding

De twee gedode terroristen verbleven in Verviers op een schuiladres, maar woonden in Brussel, aldus de omroep. Daar zijn zondag huiszoekingen verricht.

De terreurverdachten zouden van plan zijn een aanslag te plegen op ‘politiedoelen’. Ook was het plan om een ‘prominent figuur’ te kidnappen en te onthoofden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.