‘Vervolging christenen neemt toe, en niet alleen in Midden-Oosten’

07 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De druk op christenen in de wereld neemt toe. Gelovigen hebben steeds vaker te maken met vervolging en onderdrukking. En niet alleen in Arabische landen als Syrië en Irak die worden geteisterd door Islamitische Staat (IS).

Ook in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika verslechtert de situatie, meldt althans de internationale organisatie Open Doors in de woensdag gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging 2015.

Volgens de organisatie, die zich inzet voor in de verdrukking gekomen christenen, is iedereen zich wel bewust van de toestand in de gebieden waar IS dood en verderf zaait.

Kerken

Maar wat minder bekend is, is dat de gebeurtenissen in het Midden-Oosten ook effect hebben op radicaalislamitische groepen in landen als Nigeria, Kenia en Somalië. Zo is in het eerstgenoemde land Boko Haram actief, een terreurorganisatie die het geregeld gemunt heeft op kerken en christenen.

Ook in Somalië wordt het voor christenen steeds moeilijker. ‘De mate van vervolging in het land begint die van Noord Korea te benaderen,’ zegt directeur Ruud kraan van Open Doors.

Het regime van Kim Jong-un ziet alle alternatieve stromingen dan het communisme, waaronder het christendom en andere geloven, als een bedreiging voor het bewind, en voert al sinds 2003 de ranglijst aan.

Onrust

In Somalië, waar nauwelijks een centraal gezag bestaat, is terreurbeweging Al-Shabaab volgens Open Doors de motor achter christenvervolgingen. Die zijn geïnspireerd op de moorddadige theorieën van de IS-bende. ‘Maar de onrust in veel Afrikaanse landen is breder: de afstand tussen verschillende geloofsgroepen neemt op dit moment snel toe,’ meldt de organisatie.

Andere landen die hoog op de lijst staan, zijn Afghanistan (5), Soedan (6), Iran (7), Pakistan (8) en Eritrea (9). Wat opvalt, is dat in zeven landen uit de top-10 overwegend moslims wonen, en/of worden geteisterd door radicaalislamitisch geweld.