buitenland

Terreuraanslag op redactie Charlie Hebdo Parijs

07 januari 2015Leestijd: 3 minuten

Drie gemaskerde mannen hebben woensdag een aanslag gepleegd op het hoofdkantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij zijn twaalf doden, onder wie twee politieagenten, gevallen. Ook de hoofdredacteur en de bekendste cartoonist van het blad zouden zijn gedood.

Op het moment van de aanslag was er een redactievergadering gaande, waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Dit wekt de indruk dat de aanslag goed voorbereid was.

De krant Le Parisien schrijft verder dat de daders hun slachtoffers bij naam noemden voordat ze hen executeerden.

Twaalf doden

De Parijse politie bevestigt dat er bij de aanslag twaalf doden, onder wie twee politieagenten en tien journalisten, en vier zwaargewonden zijn gevallen. De Franse krant Les Echos meldt via Twitter dat de hoofdredacteur Stéphane Charbonnier onder de dodelijk getroffen slachtoffers is. Dit bericht is nog niet door de politie bevestigd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook de bekende Franse cartoonists Jean Cabut en Georges Wolinski zouden onder de doden zijn.

De daders zouden met de aanslag de profeet Mohammed hebben willen wreken. In een video van de aanval zijn de daders kort in beeld en is ‘Allahu Akbar’ (‘Allah is machtig’) tussen de schoten door te horen. Op andere videobeelden is te zien hoe een politieagent wordt doodgeschoten (zie video bovenaan bericht, waarschuwing: zeer schokkende beelden). Een van de daders raapt nog een sportschoen op, waarna de daders een auto instappen en wegvluchten.

De bewuste vluchtauto is vervolgens teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad. De daders zijn nog voortvluchtig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Franse persbureau AFP meldt dat Frankrijk de alarmstatus in de hoofdstad inmiddels naar het hoogste niveau heeft verhoogd.  De autoriteiten in Parijs hebben op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Franse tijdschrift Charlie Hebdo staat bekend als anti-fundamentalistisch en werd in 2011 ook al getroffen door een aanslag met een brandbom. Dit was naar aanleiding van een grap en een spotprent over de profeet Mohammed.

Het kantoor van het blad ligt aan de redelijk centrale Boulevard Richard Lenoir, in het elfde arrondissement van Parijs.

Oproep

Islamitische Staat (IS) deed eerder oproepen aan jihadisten in Europa om aanslagen op Europees grondgebied, en ook specifiek in Frankrijk, te plegen. Ook liet de terreurgroep weten auto’s en wapens ‘beschikbaar te stellen’ om aanslagen mee te plegen.

Het is vooralsnog onduidelijk of deze aanslag hier direct mee te maken heeft.

Dit bericht wordt aangevuld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.