buitenland

Slag om strategische stad: gevechten Oekraïne breiden uit

30 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische rebellen strijden om het gezag over Debaltseve, een strategische stad in het oosten van Oekraïne. Bij de gevechten worden aan beide kanten zware wapens ingezet.

Na een relatief rustige periode is in januari het geweld tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten weer opgelaaid.

Sinds het staakt-het-vuren – afgesloten in Minsk, hoofdstad van Wit-Rusland – van september vorig jaar werd het bestand keer op keer geschonden. Afgelopen weken zijn al meer dan 300 mensen omgekomen.

Afgelast

De geplande gesprekken op vrijdag tussen de strijdende partijen in Minsk, zijn bovendien niet doorgegaan. De delegatie van de Oekraïense regering heeft afgezegd, lieten de pro-Russische separatisten weten.

Leider van de pro-Russische separatisten Aleksandr Zachartsjenko zei vorige week zelf geen vredesonderhandelingen met Kiev te willen. Ze gaan het Oekraïense regeringsleger terugdrijven naar de grenzen van de regio Donetsk, zei Zachartsjenko.

‘Gat’

Debaltseve is nu in handen van het Oekraïense regeringsleger en ligt omringd met gebied van de pro-Russische separatisten. Het is – na Donetsk – de tweede symbolische plaats die de rebellen in handen willen krijgen.

De separatisten zouden het nabijgelegen dorp Vuhlehirsk inmiddels hebben ingenomen, meldt de BBC vrijdag. Met de verovering van de strategische stad – een belangrijk spoorknooppunt – willen de rebellen het ‘gat’ in hun beheerste gebied dichten.

Verovering

Een kopstuk van de rebellen Denis Pushlin zei vrijdag ‘klaar te zijn voor een offensief om de twee voornaamste regio’s in Oost-Oekraïne helemaal te veroveren’. Luhansk en Donetsk zijn stevig in handen van de separatisten.

De opgelaaide gevechten hebben burgerslachtoffers geëist. De afgelopen 24 uur zijn tenminste 19 burgers omgekomen. In Donetsk waar de afgelopen tijd constant gevechten zijn, kwamen er 14 om het leven. Daarnaast zijn zeker 23 mensen gewond geraakt.

Mortiergranaten

Zeven slachtoffers werden gedood door de beschietingen met mortiergraten waarbij een cultureel centrum en een trolleybus werden geraakt. Bij gevechten bij Debaltseve kwamen vijf burgers om het leven, ook vijf militairen sneuvelden in de strijd.

Intussen zitten veel mensen uit Debaltseve klem in de stad, tussen de strijdende partijen in. Sinds het conflict begon in april vorig jaar zijn naar schatting rond de 5.000 mensen om het leven gekomen en zijn zeker 1,2 miljoen burgers op de vlucht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.