buitenland

Seksschandaal prins Andrew: slachtoffer doet boekje open

05 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De Britse prins Andrew is verwikkeld in een seksschandaal. Een van de vermeende slachtoffers kondigde maandag aan een autobiografie te gaan schrijven over haar ervaringen als ‘seksslaaf’.

Buckingham Palace ontkende vrijdag al de aantijgingen van Virginia Roberts, die tegenover een Amerikaanse rechtbank heeft verklaard dat ze op zeventienjarige leeftijd werd gedwongen om seks te hebben met onder meer de Britse prins Andrew, de jongere broer van prins Charles, en andere prominenten.

Autobiografie

De Amerikaanse bankier en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein zou haar hiertoe hebben gedwongen. Volgens Roberts zou zij tussen 1999 en 2002 als ‘seksslavin’ hebben gefungeerd voor Epstein en zijn vrienden. Zij was vijftien jaar oud toen het begon.De vriendschap tussen Epstein en prins Andrew kwam een aantal jaar geleden al in opspraak.

Het Britse roddelblad The Daily Mail schrijft dat Roberts van plan is een autobiografie te schrijven over de incidenten. Hierin zou zij ook de identiteit van andere prominente figuren onthullen.

Buckingham Palace ontkent dat Andrew ooit ‘enige vorm van seksueel contact of relatie’ met Roberts heeft gehad. Op internet circuleert wel een foto van de prins met zijn arm om het middel van Roberts.

Haar vader vertelde dat zijn dochter tijdens een bezoek aan Londen met Epstein de Britse koningin Elizabeth ontmoette en dat zij daarover ‘erg enthousiast’ was. Ook dit wordt door het Britse koningshuis ontkend.

Daarnaast zei hij tegen de Britse tabloid The Sun dat hij vindt dat de Britse prins vervolgd moet worden als blijkt dat zijn dochter minderjarig was toen zij seks hadden, of er nu sprake was van dwang of niet.

Strafbaar

In Groot-Brittannië ligt de leeftijd voor meerderjarigheid op 16 jaar, terwijl deze in het grootste gedeelte van de Verenigde Staten op 18 jaar ligt. Roberts zou tijdens haar vermeende gemeenschap met prins Andrew 17 jaar oud zijn geweest, wat hem dus mogelijk strafbaar zou maken onder Amerikaanse wetgeving.

De zaak loopt nog in de Amerikaanse staat Florida en richt zich tegen Jeffrey Epstein. Uit documenten van de rechtbank blijkt dat Roberts verklaart in New York, Londen en op een eiland  in de Caraïben seks te hebben gehad met de Britse prins.

Anoniem

In Groot-Brittannië hebben personen die aangifte doen van verkrachting recht op anonimiteit, tenzij zij hier expliciet afstand van doen. Volgens persbureau Reuters zou Buckingham Palace zelf de identiteit van de vrouw hebben onthuld in een verklaring, waarna verschillende Britse kranten het overnamen. Het is niet bekend of dit ook de bedoeling was van het koningshuis of niet.

Prins Andrew keerde maandag vervroegd terug van zijn wintersportvakantie in Zwitserland om te helpen de ontstane crisis op te lossen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.