buitenland

Proces tegen ‘Boston Bomber’ begint: hoe zat dat ook alweer?

05 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De radicale moslim die wordt verdacht van het plegen van aanslagen op toeschouwers bij de marathon in Boston, in april 2013, komt maandag voor de rechter. Dzjochar Tsarnajev kan, als hij schuldig wordt bevonden, de doodstraf krijgen.

Het is vandaag de eerste dag van het proces tegen de terreurverdachte. Zijn advocaten wilden de zaak uitstellen om zich te kunnen voorbereiden, maar zijn daar niet in geslaagd.

Bewijzen

De eerste stap die wordt gezet is de zoektocht naar juryleden. In het Amerikaanse rechtssysteem spelen zij een belangrijke rol. Deze groep burgers beoordeelt de schuldvraag van een verdachte in het beklaagdenbankje.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Boston, een stad aan de Amerikaanse westkust, zegt over voldoende bewijzen te beschikken om de nu 21-jarige Tsarnajev te laten veroordelen.

Mogelijk dat dit leidt tot de doodstraf. De verdachte zou schriftelijk hebben bekend dat hij met zijn broer, de bij een klopjacht doodgeschoten Tamerlan (26), de aanslag heeft uitgevoerd. Het OM vermoedt dat Dzjochar precies wist wat hij deed. De broers haalden hun ‘inspiratie’ uit radicaalislamitische theorieën.

Spijkers

Wat gebeurde er precies op die bewuste dag, 15 april 2013? Even voor 14.45 uur (plaatselijke tijd) waren er twee luide explosies bij de finish van de marathon. Een van de explosieven was verstopt in een hogedrukpan gevuld met onder meer spijkers.

Op een video zou te zien hoe Dzjochar Tsarnajev een rugzak neerzette bij een driejarig jongetje, aldus de Amerikaanse justitie.

In die rugzak was de bom verstopt, die zoveel leed veroorzaakte onder de toeschouwers. Bij de dubbele bomaanslag kwamen drie mensen om het leven. Honderden mensen raakten gewond. Veel toeschouwers verloren hun ledematen.

Daarna volgde de klopjacht op de twee daders. De oudste van het stel vond de dood nadat hij het vuur op de agenten had geopend. Tamerlan raakte gewond en overleed later in het ziekenhuis.

Boot

Zijn jongere broer wist te ontkomen en hield zich bijna 24 uur schuil. De laatste uren voor zijn arrestatie hield hij zich schuil in een boot in een tuin achter een huis in Watertown, Massachusetts. De politieactie was was rechtstreeks te volgen op de Amerikaanse televisie.

Volgens de FBI was de aanslag niet te voorkomen, omdat uit onderzoek niet zou zijn gebleken dat Tamerlan was geradicaliseerd. De broers kwamen oorspronkelijk uit Dagestan, een opstandige deelrepubliek van Rusland, waar veel moslims wonen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.