buitenland

President Hollande: we moeten de eenheid van de natie bewaren

09 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Hollande pleit vrijdag tijdens een persconferentie voor saamhorigheid. ‘Eenheid gaat er niet om dat we allemaal hetzelfde zijn, eenheid gaat om respect voor elkaar,’ zei Hollande.

De conferentie werd gehouden tijdens de gijzeling in een bedrijfspand in Dammartin-en-Goële door de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo.

Hollande benadrukt dat de autoriteiten er alles aan zullen doen om de burgers te beschermen: ‘Wij zullen deze situatie afhandelen.’ Veiligheid tijdens demonstraties tegen de terroristische aanslag op Charlie Hebdo is prioriteit voor de regering.

Demonstraties

In andere steden en dorpen in Frankrijk zullen zondag ook steunbetuigingen zijn.

‘We moeten en zullen veiligheid garanderen op de vele demonstraties. De spontane acties van afgelopen dagen waren waardig en respectvol. Iedereen is welkom.’ De president hoopt dat de Franse burgers samen sterk zullen staan.

Met deze woorden gaat Hollande in tegen de beweringen van leider van extreem-rechtse partij Front National Marine Le Pen op de Franse BFM TV dat haar partij wordt buitengesloten bij de nationale herdenkingsmars in Parijs. Ze beschuldigt de president ervan de nationale eenheid te verstoren.

Solidariteit

Tijdens de persconferentie refereerde Hollande aan de solidariteit van andere landen: ‘Als Frankrijk wordt aangevallen, gaat er ook een alarmbel af bij andere landen.’ Zo waren er donderdagavond in Nederland steunbetuigingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De president besloot zijn speech met een blijk van waardering voor de medewerkers die de laatste dagen hard hebben gewerkt.

Land van vrijheid

In een eerdere reactie verklaarde de president dat de terroristische aanval op Charlie Hebdo de ‘ergste in vijftig jaar’ is. Volgens Hollande wordt Frankrijk bedreigd door terroristische aanvallen, ‘omdat wij een land van vrijheid‘ zijn.

‘Er is een barbaarse aanval geweest in Parijs tegen een tijdschrift. Tegen journalisten die altijd hebben gevochten voor de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk.’ De slachtoffers zijn op ‘laffe wijze vermoord’, aldus de socialistische president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.