buitenland

Nieuwe truc mensensmokkelaars: het stuurloze vrachtschip

02 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Mensensmokkelaars in Noord-Afrika hebben een nieuwe variant op de gammele motorbootjes met immigranten verzonnen: het vrachtschip dat op automatische piloot richting de Italiaanse kust koerst.

Aan vindingrijkheid ontbreekt het de criminelen die in Noord-Afrika grof geld aan mensensmokkel verdienen niet. Waar eerder half vol getankte gammele motorbootjes vol gelukszoekers de zee op werden gestuurd, is er nu het stuurloze vrachtschip.

Stuurloos

Het vrachtschip Ezadeen uit Sierra Leone koerste recht op de Italiaanse kust af totdat donderdag de motoren het begaven. Sindsdien is het schip stuurloos.

De ‘vracht’ van het schip bestaat uit circa 400 migranten. De stuurmannen en machinisten hebben het schip vermoedelijk verlaten terwijl het op de automatische piloot op de kust afvoer, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. De Italiaanse kustwacht ontving donderdag een noodsignaal van een onbekende.

De kustwacht is intussen per helikopter aan boord gekomen en heeft controle over het schip genomen om te voorkomen dat het schip op de klippen slaat.  Het schip was op dat moment ongeveer 80 zeemijlen verwijderd van de kustplaats Crotone in Calabrië.

Nieuwe truc

De ‘Ezadeen’ lijkt niet op zichzelf te staan. Mensensmokkelaars weten dat Italiaanse reddingsdiensten de opvarenden in de stuurloze schepen niet aan hun lot over zullen laten. Voor de zekerheid worden kinderen en zwangere vrouwen aan boord van de migrantenschepen gebracht.

Eerder deze week werden de opvarenden van het Moldavische vrachtschip Blu Sky M in veiligheid gebracht. Ook dit schip was ogenschijnlijk stuurloos nadat mensensmokkelaars ervandoor waren gegaan of zich onder de vluchtelingen hadden verstopt. Aan boord van het schip waren voornamelijk Syrische vluchtelingen.

De Blu Sky M. is veilig in de haven van Gallipoli aangekomen en de vluchtelingen zijn opgevangen. De politie arresteerde één persoon die wordt verdacht van mensensmokkel. Ook bij de Ezadeen zal moeten worden onderzocht of de smokkelaars ervandoor zijn gegaan of nog aan boord zijn en zich voordoen als immigranten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.