buitenland

Media: agent ‘met opzet’ aangereden in Parijs, en meer

15 januari 2015Leestijd: 2 minuten

In de Franse hoofdstad is in de nacht van woensdag op donderdag een vrouwelijke agent lichtgewond geraakt, toen zij werd aangereden door een auto bij het presidentiële paleis. Dit is het mediaoverzicht van donderdag 15 januari.

* Het Franse tv-station BFM TV meldt op basis van wat ooggetuigen melden dat het voertuig met opzet op de agent is ingereden en tegen het verkeer in reed. De vier inzittenden verlieten de auto een paar meter verderop.

Twee mannen van 19 jaar die in de auto zaten, zijn opgepakt, omdat ze geen verklaring konden geven voor het ongeluk. Een van de twee was dronken. De twee andere inzittenden, een man en een vrouw, zijn nog voortvluchtig.

In Parijs geldt momenteel de hoogste staat van paraatheid na de terreurdaden van vorige week, die het land drie dagen in zijn greep hielden. President François Hollande heeft een bezoek gebracht aan de plek van de vermoedelijk opzettelijke aanrijding.

* De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat mensen met hogere inkomens minder pensioenpremie moeten gaan inleggen, schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend. De maatregel moet volgens de centrale bank verplicht ‘oversparen’ voorkomen. Op die manier kunnen er miljarden euro’s vrijvallen, die de betrokken werknemers kunnen gebruiken om hun hypotheek af te lossen of meer te consumeren, schrijft de DNB.

Het is een opvallend voorstel, schrijft de krant, omdat veelverdieners vorig jaar al flink zijn beperkt in hun pensioenmogelijkheden. Zo mogen zij sinds januari de pensioenpremies over hun salaris boven 100.000 euro niet meer aftrekken.

* De radicaal-islamitische terreurorganisatie Boko Haram richtte vorige week weer eens een bloedbad aan onder inwoners van dorpen in het noorden van Nigeria. Daarbij vonden honderden mensen de dood. In sommige berichten wordt zelfs melding gemaakt van 2.500 doden.

Uit satellietbeelden blijkt de enorme omvang van de vernietiging van Baga en Doron Baga, schrijft The Daily Mail. De beelden, die in bezit zijn gekomen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, laten zien hoe de stadjes met de grond gelijk zijn gemaakt. Meer dan 3.700 huizen en scholen zijn vernietigd.

Op de infraroodbeelden vóór de massaslachting zijn gebouwen en bomen in de eens dichtbevolkte dorpen rood gekleurd. Op beelden na de aanval is er vooral heel veel grijs te zien.

* Hoewel regeringspartij PvdA er tegen is, zet het kabinet een wetsvoorstel door om privébeveiligers toe te staan op koopvaardijschepen, meldt het AD. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Verkeer) bevestigt dat haar collega en partijgenoot Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan het omstreden voorstel werkt.

Schultz van Haegen zegt zelf ook sterk voorstander te zijn van private bewaking op schepen. Volgens haar is Nederland het enige land waar dat nog niet geregeld is. ‘Nu hebben koopvaardijschepen wellicht zelf een Rambo aan boord, terwijl dat helemaal niet mag,’ zegt Schultz van Haegen.

De PvdA vindt het meesturen van particuliere bewakers een te drastische stap. Volgens de partij is het beveiligen van schepen een overheidstaak die niet uit handen moet worden gegeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.