buitenland

Mali stuurt lichaam terrorist Coulibaly terug naar Frankrijk

22 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Een vliegtuig met het lichaam van terrorist Amedy Coulibaly, die tijdens de golf van aanslagen in Parijs een agent en vier Joodse burgers doodschoot, vloog woensdagavond naar Mali. Maar dat land weigerde, op het laatste moment, het stoffelijk overschot in ontvangst te nemen.

Dat schrijft de Franse krant Le Parisien donderdag. Waarom de Malinese regering in Bamako toch heeft besloten om het lichaam van Coulibaly te weigeren, is niet duidelijk. Coulibaly is weer teruggebracht naar een forensisch instituut in Parijs.

Supermarkt

De familie van de terrorist verzocht het lichaam naar Mali te sturen, omdat zijn familie daar oorspronkelijk vandaan komt. Nu zal hij vermoedelijk worden begraven in zijn geboorteplaats Grigny of zijn woonplaats Viry-Châtillon.

Een gemeente mag volgens de Franse wet een uitvaartdienst van een inwoner niet weigeren, dus ook niet voor de man die een vrouwelijke agent doodschoot en dood en verderf zaaide in een Joodse supermarkt in Parijs.

Anoniem

De terreurbroers Chérif en Saïd Kouachi, die een slachting aanrichtten bij het satirische blad Charlie Hebdo, zijn vorig weekeinde begraven in hun woonplaatsen, respectievelijk Gennevilliers (ten noorden van Parijs) en Reims.

De twee liggen in een anoniem graf, om te voorkomen dat hun laatste rustplaats uitgroeit tot een bedevaartsoord voor extremisten.

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk het lichaam van een dode terrorist terugkrijgt. In 2012 weigerde Algerije het stoffelijk overschot van Mohammed Merah.

Deze radicale moslim schoot binnen tien dagen zeven mensen dood in en rond Toulouse, onder wie Joodse kinderen en Franse militairen. Na uren te zijn omsingeld door de politie, pleegde Merah uiteindelijk zelfmoord door uit het raam van zijn huis te springen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.