buitenland

Mali ebola-vrij verklaard: de epidemie loopt op zijn einde

19 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De ebola-uitbraak in Mali is officieel voorbij. Ook in de zwaar getroffen landen Liberia, Sierra Leone en Guinee lijkt de uitbraak over zijn hoogtepunt heen te zijn.

In Mali, een licht getroffen gebied, zijn in totaal acht mensen getroffen door de ziekte. Zes patiënten hebben de ziekte niet overleefd. De laatste patiënt in het West-Afrikaanse land is op 11 december genezen.

‘Ik verklaar deze dag.. het einde van de ebola-epidemie in Mali,’ zei de Malinese minister van Volksgezondheid Ousmane Kone. Ook prees hij de autoriteiten voor ‘weken van intensief werk’ en alle nationale en internationale gezondheidswerkers voor het bestrijden van het virus.

Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet een land 42 dagen – of twee keer de incubatietijd van 21 dagen – geen nieuwe gevallen hebben, om officieel ebola-vrij te worden verklaard.

Ebola-vrij

Na de uitbraak van de ebola-epidemie in december 2013 in Guinee, heeft de ziekte zes Afrikaanse landen geraakt. Nigeria en Senegal zijn oktober vorig jaar al ebola-vrij verklaard. Nigeria had twintig geconstateerde ebola-gevallen, waarvan er acht zijn overleden.

In Senegal heeft de enige patiënt de ziekte overleefd. De situatie in de drie zwaarst getroffen landen, Liberia, Sierra Leone en Guinea wordt bovendien elke week positiever.

In Liberia zijn meer dan 8.000 gevallen geconstateerd, waarvan ongeveer 40 procent van de patiënten de ziekte niet heeft overleefd. Uit gegevens van de WHO van 11 januari blijkt dat het land van de piek van 300 ebola-gevallen per week is gedaald naar zeven meldingen per week tijdens de laatste meting.

Laatste mijl

Begin december zei president Ellen Johnson Sirleaf al dat Liberia de ‘laatste mijl moet afleggen om het aantal Ebola-patiënten tot nul terug te brengen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel in Sierra Leone het aantal meldingen ook afneemt, blijft dit het zwaarst getroffen gebied. In dat land zijn sinds maart vorig jaar meer dan 10.000 ebola-gevallen gemeld. Van meer dan 500 nieuwe meldingen is het land naar minder dan 200 meldingen per week gegaan.

De gegevens van de WHO laten ook zien dat voor de tweede week op rij het aantal nieuwe patiënten in Guinea is gedaald naar het laagste punt sinds 17 augustus: er worden nu minder dan 50 patiënten per week gemeld.

Totaal

De WHO schat dat sinds de uitbraak van de epidemie in maart vorig jaar al meer dan 8.400 mensen om het leven zijn gekomen door het ebolavirus.

Tussen 1976 – toen het ebolavirus voor het eerst werd geconstateerd – en 2012 zijn ongeveer 1.590 mensen gestorven aan de ziekte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.