buitenland

Koenders vindt steun bij VN in strijd tegen Indonesische doodstraf

21 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken krijgt bijval van een hoge functionaris van de Verenigde Naties. De VN-functionaris roept Indonesië woensdag op geen executies meer uit te voeren.

Koenders  was de afgelopen dagen in New York waar hij sprak met Ivan Simonovic, de adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten van de VN.

Oproep

EU-buitenlandchef Federica Mogherini deed in navolging van Koenders vorige week ook al een oproep aan de Indonesische president Joko Widodo om de executies niet uit te voeren.

Volgens Koenders deelt ook Simonovic de zorgen van Nederland over de uitvoering van de doodstraf in Indonesië. Nederland bekijkt nu ‘verdere stappen’ tegen Indonesië na de executie van Ang Kiem Soei afgelopen zondag.

Ook vijf andere veroordeelden, uit onder meer Brazilië en Nigeria, werden toen ter dood gebracht. De Indonesische autoriteiten hebben aangekondigd in totaal meer dan zestig ter dood veroordeelden te zullen executeren.

De Indonesische straffen voor drugsdelicten zijn hard en gratieverzoeken worden niet ingewilligd. President Widodo zei in december nog dat hij ‘nooit, nooit gratie zal verlenen in drugszaken’.

Opvallend zwaar

Koenders nam al opvallend zware diplomatieke maatregelen nadat de Nederlander werd geëxecuteerd. Hij riep de Nederlandse ambassadeur in Jakarta terug en sprak met de tijdelijk zaakgelastigde van Indonesië in Den Haag. Vorige week werd Koning Willem-Alexander tevergeefs op de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken afgestuurd om de executie van Kiem Soei te voorkomen.

De nu nog levende Nederlander Siegfried Mets (63) werd in 2009 ter dood veroordeeld voor een xtc-misdrijf en wacht nu nog op zijn executie in Indonesië.

Nederland wil samen met andere landen, zoals Australië en Brazilië, de druk op Indonesië opvoeren om de tenuitvoerlegging van de doodstraf op te schorten, aldus Koenders. De PvdA’er is blij met de steun vanuit de VN en de EU, volgens de minister is het goed te zien dat zij ‘onze verontwaardiging delen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.