buitenland

Kabinet overweegt uitbreiding steun aan gematigde Syrische rebellen

14 januari 2015

Nederland overweegt voedselpakketten, winterkleding, basisuitrusting en medicijnen te leveren aan de gematigde gewapende groepen in Syrië.

Dat zei minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer.

Vorige maand stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken een factfinding-missie naar het gebied om te onderzoeken welke hulp Nederland zou kunnen geven aan gematigde strijdgroepen. Militaire hulp is in ieder geval totaal niet aan de orde.

Geloofwaardig alternatief

De gematigde oppositie krijgt al een aantal jaar steun van de Nederlandse regering. Het ging daarbij vooral om financiële en technische steun, in de vorm van onder meer communicatieapparatuur, laptops en trainingen bij denktank Clingendael. Deze hulp wil het kabinet nu waarschijnlijk gaan uitbreiden.

Met de hulp aan de gematigde oppositie wil het kabinet een geloofwaardig alternatief creëren voor Islamitische Staat (IS) en voor het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad.

Los verbond

De hulp is bedoeld voor groepen die vechten onder de vlag van het Vrije Syrische leger. Er kleeft wel een tweetal voorwaarden aan de hulp: de partijen mogen niet samenwerken met radicale islamitische bewegingen zoals IS, en er moet gewerkt worden aan een overkoepelende structuur voor de gematigde groepen. Momenteel bestaat het Vrije Syrische Leger namelijk uit een los verbond van verschillende anti-Assad-groepen.

Volgens Koenders is de gematigde oppositie flink verzwakt. Het Vrije Syrische Leger is nog actief in delen van het zuiden en noorden van Syrië. Bij de gewapende oppositie zijn vooral jihadistische groeperingen zoals IS en Jabhat al-Nusra sterk.

Speciaal gezant

Koenders benoemde verder oud-ambassadeur Koos van Dam tot speciaal gezant voor Syrië. Van Dam zal gestationeerd zijn in Istanbul en zal vanuit de Turkse stad contact onderhouden met Syrische oppositiegroepen, autoriteiten en collega-gezanten. Van Dam is onder meer in Irak, Egypte en Turkije ambassadeur geweest.

Het gevecht tegen IS vergt volgens Koenders een ‘politieke oplossing’. Daarover zal hij volgende week een top in Londen bezoeken met buitenlandse ministers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.