buitenland

‘Gefrustreerde’ ex-CIA’er schuldig aan lekken van staatsgeheimen

26 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Oud CIA-medewerker Jeffrey A. Sterling is schuldig bevonden aan spionage. Sterling lekte informatie over een geheime operatie om een Iraans nucleair programma te ontwrichten aan een journalist van The New York Times.

Is hij een klokkenluider die misstanden bij de CIA wilde blootleggen of een gefrustreerde oud-CIA’er die zijn oude werkgever nog even een trap wilde geven?

Wraakzucht

Volgens de Amerikaanse openbaar aanklager is Sterling het laatste. ‘De verdachte stelde zijn eigen zelfzuchtigheid en wraakzucht boven het Amerikaanse volk,’ sprak aanklager Eric G. Olshan vorige week tijdens de laatste zitting in de strafzaak tegen Sterling. ‘En waarom? Hij haatte de CIA en hij wilde revanche nemen,’ zei de aanklager.

Sterling leidde voor de CIA een geheime operatie om de nucleaire activiteiten van Iran te frustreren. Een voormalige Russische wetenschapper werd ingeschakeld om de Iraniërs valse nucleaire informatie te geven.

Roekeloos

Maar volgens Sterling was de operatie ‘roekeloos’ en hielp het plan Iran juist bij het ontwikkelen van een kernwapen. Sterling uitte zijn zorgen in 2003 tegenover een commissie van de Senaat. En in 2006 verscheen er een boek van New York Times-journalist James Risen waarin de geheime operatie tot in detail wordt beschreven. Opvallend detail: Sterling had een relatie met Risen.

De CIA vermoedt dat Risen zijn boek heeft geschreven op basis van informatie van Sterling. Maar Risen weigert zijn bronnen prijs te geven. Volgens Amerikaanse justitie moet Risen zijn informatie wel bij Sterling vandaan hebben, omdat niemand anders de beschreven details kon kennen.

Geen bewijs

De advocaten van Sterling zien geen causaal verband. ‘De overheid heeft fantastische raadsmannen met een geweldige theorie en een goed argument. Het enige wat de overheid niet heeft, is bewijs,’ zegt advocaat Barry Pollack die Sterling verdedigt.

Volgens Pollack baseerde Risen zijn boek op informatie van meerdere bronnen bij het Witte Huis en op gesprekken met de Russische voormalige wetenschapper. Maar justitie gelooft daar niets van. Sterling en Risen moeten over de geheime operatie hebben gesproken, beweert justitie. En de frustraties die Sterling had over zijn oude werkgever zouden hem ertoe hebben gezet om staatsgeheimen te delen met zijn vriend. De zwarte Sterling zou op het werk zijn gediscrimineerd en om die reden zijn functie neer hebben gelegd.

Hoge straf

De Amerikaanse president Barack Obama treedt hard op tegen (oud-)overheidsdienaren die staatsgeheimen lekken en daarmee levens in gevaar brengen.

Hij wil er alles aan doen om te voorkomen dat anderen zullen lekken om ook de vermeende heldenstatus te verkrijgen die door sommige activisten en journalisten aan Edward Snowden wordt toegedicht. De strafmaat voor Sterling is nog niet bepaald, maar vermoed wordt dat die fors zal zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.