buitenland

Dieudonné niet alleen, 54 zaken voor verheerlijken terrorisme

14 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De gearresteerde komiek Dieudonné M’Bala M’Bala staat niet alleen. Een week na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo heeft het Franse Openbaar Ministerie (OM) 54 strafzaken geopend tegen mensen die ‘terrorisme verheerlijken’.

Veel zaken spelen zich af op sociale media, waar mensen zich uitspreken voor de aanslagplegers Chérif en Saïd Kouachi en Amedy Coulibaly. Eerder vandaag werd Dieudonné opgepakt in zijn huis omdat hij na de protestmars van zondag op Facebook had gezet: ‘Je suis Charlie Coulibaly.’

Terrorisme

Vijf personen zijn al veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme, en wie denkt dat zij er met een taakstrafje vanaf komen, heeft het mis. Een man kreeg in totaal vier jaar celstraf, maar dat was ook omdat hij was gepakt voor rijden onder invloed en weigerde een blaastest te doen. De man was bovendien al vaker gearresteerd.

Twee andere mannen hebben een jaar celstraf opgelegd gekregen, waarvan respectievelijk acht en negen maanden voorwaardelijk. Een van de mannen schreeuwde op straat: ‘Ik ben er trots op een moslim te zijn, ik hou niet van Charlie, ze hadden het recht om dat te doen.’

De Franse politie heeft ook een bericht via Twitter verstuurd, waarin volgers worden opgeroepen melding te maken van mensen die de bloedige aanslagen verheerlijken. Frankrijk is nog steeds hard op zoek naar personen die banden hadden met de aanslagplegers, maar geen van de 54 verdachten van het verheerlijken van terrorisme hebben een link met de Kouachi-broers of Coulibaly.

Moskeeën

Terwijl miljoenen twitteraars zich met de hashtag #jesuisCharlie achter de makers van het satirische weekblad schaarden, is ook de hashtag #jesuisKouachi duizenden keren getwitterd.

Inmiddels zijn er ook vijftien zaken begonnen tegen mensen die moskeeën of andere gebedshuizen hebben beklad. In nog eens tien gevallen zijn religieuze gebouwen beklad of beschadigd met wapens, vuur of explosieven.

Verder zijn er pamfletten verspreid met een anti-islamitische boodschap, ook onderwerp van onderzoek van het OM.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.