buitenland

Abbas weer naar Veiligheidsraad voor vertrek troepen Israël

05 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas wil het nog een keer proberen: ervoor zorgen dat het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden vertrekt. Hij wil daarom opnieuw naar de VN-Veiligheidsraad stappen.

‘Wij hebben niet gefaald,’ zegt Abbas tijdens een conferentie op de Westelijke Jordaanoever. ‘De VN-Veiligheidsraad heeft gefaald. Waarom zouden we niet nog een keer naar de raad stappen? Misschien gaan we over een week.’

Voorstel

De Palestijnse leider reageert op een voorstel dat werd voorgelegd aan de raad. In dat plan stond dat Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten hebben verlaten, maar het voorstel haalde het niet.

Minstens negen van de vijftien leden van de raad hadden voor moeten stemmen, en dat deden er maar acht. Bovendien zouden de Amerikanen hun veto over het voorstel hebben uitgesproken.

De Verenigde Staten waren tegen het voorstel, dat werd ingediend door Jordanië bij de Veiligheidsraad en werd gesteund door Arabische landen, omdat het geen rekening houdt met Israëls ‘rechtmatige streven naar veiligheid’.

Een nieuwe poging van de Palestijnen levert vermoedelijk helemaal niets op, omdat de Amerikanen hun bezwaren echt niet zomaar laten vallen. En als het voorstel al in stemming wordt gebracht, zal de Amerikaanse delegatie het vetorecht gebruiken, dat zij als een van de vijf permanente leden nu eenmaal heeft.

Klacht

Abbas ging, omdat de raad hem had ‘teleurgesteld’ over tot de ondertekening van internationale verdragen, waarmee de Palestijnen zich aansluiten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Wij willen een klacht indienen tegen Israël,’ zei Abbas.

‘Wij worden aangevallen. Onze gebieden worden elke dag aangevallen. Bij wie moeten we klagen? De Veiligheidsraad stelt ons teleur. Er is een internationale organisatie waar wij kunnen klagen, en dat zullen we doen.’

In Israël werd al gevreesd voor deze stap van de Palestijnen. Israëlische militairen of politici zouden als verdachten voor het strafhof kunnen worden gedaagd vanwege oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden, al zal dat nog wel even duren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt dat hij niet toe zal staan dat ‘Israëlische soldaten en officieren naar Den Haag worden gesleept’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.