Zoektocht naar vermist vliegtuig hervat, zoekgebied uitgebreid

29 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De zoektocht naar het vliegtuig van AirAsia, dat zondagochtend van de radar verdween, is maandag hervat. Het zoekgebied is uitgebreid, maar de kans is klein dat er nog overlevenden zijn.

De leider van de reddingsoperatie zei na een paar uur zoeken zonder resultaat dat het vliegtuig vermoedelijk op de bodem van de zee ligt. Hij baseert zich op de laatste informatie en de laatste coördinaten die van het vliegtuig bekend zijn.

Vliegtuig

Waar het vliegtuig precies op de zeebodem ligt, blijft nog maar de vraag. Schepen, vliegtuigen en helikopters zijn naarstig op zoek naar het toestel, met 162 inzittenden. Hoge golven en wolken maakten het zondag moeilijk om naar het vliegtuig te zoeken.

Maandagochtend klaarde het weer in het zoekgebied wat op, waardoor hulpdiensten vroeg op pad konden. Behalve Indonesië zoeken ook Singapore en Maleisië mee naar het verdwenen vliegtuig. Enkele boten zijn dichtbij de plek waar de airbus voor het laatst contact heeft gehad met de luchtverkeersleiding.

Het vliegtuig van AirAsia was onderweg van het Indonesische Surabaya naar Singapore toen het boven de Javazee verdween. Voor de Airbus A320-200 contact verloor met de luchtverkeersleiding, vroeg de piloot of hij hoger kon vliegen vanwege het slechte weer.

De luchtverkeersleider gaf toestemming om de route aan te passen, maar niet om hoger te vliegen omdat er al een ander vliegtuig op die hoogte vloog.

Mysterie

Aan boord van het vliegtuig van de budgetmaatschappij zaten 149 Indonesiërs, een Brit, drie Zuid-Koreanen, een Singaporees en een Maleisiër. De bemanning bestond uit een Fransman en zes Indonesiërs.

De verdwijning van het vliegtuig doet denken aan het mysterie rond vlucht MH370 van Malaysia Airlines in maart. Dat toestel verdween ook van de radar en tien maanden later ontbreekt nog ieder spoor. Luchtvaartexperts denken dat de zoektocht naar het AirAsia-vliegtuig niet zo moeilijk zal zijn als die naar MH370.

‘We hebben het hier niet over de diepe Indische Oceaan,’ zegt een deskundige tegen CNN. Hierdoor zijn de radarbeelden beter. Ook is dit keer de aanleiding van de crash duidelijk. MH370 maakte voor het neerstortte een opmerkelijke bocht en er is daarvoor geen contact geweest met de luchtverkeersleiding.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.