‘Vrouw en zoon IS-leider Baghdadi in handen van Libanon’

02 december 2014Leestijd: 2 minuten

Autoriteiten in Libanon hebben een van de vrouwen van Abu Bakr al-Baghdadi gearresteerd. Ook een zoon van de IS-leider is in handen van Libanon.

De twee werden gearresteerd toen zij de Syrische grens met Libanon overstaken, meldt persbureau Reuters.

Paspoort

Volgens de Libanese krant As-Safir zijn de twee opgepakt, na samenwerking van Libanese en buitenlandse inlichtingendiensten. De vrouw en zoon, van wie de naam niet wordt bekendgemaakt, probeerden met een nep paspoort de grens over te steken.

De vrouw is na haar arrestatie overgebracht naar het ministerie van Defensie in Libanon, waar ze is verhoord. Het is al enkele dagen geleden dat de vrouw en zoon van Baghdadi werden opgepakt, maar autoriteiten hebben het nieuws stilgehouden.

De arrestatie wordt gezien als een grote klap voor terreurbeweging Islamitische Staat.

Imam

Baghdadi was imam in Bagdad en Fallujah. Hij werd in 2004 opgepakt door de Amerikanen, drie jaar later kwam hij vrij en sloot hij zich aan bij Al-Qa’ida. Eind juni werd zijn benoeming tot kalief van alle moslims bekendgemaakt. Het is onbekend waar Baghdadi precies is.

Begin vorige maand werd er gemeld dat de IS-leider zwaargewond was geraakt bij bombardementen door de internationale coalitie tegen de terreurbeweging. Niet veel later gaf IS een videoboodschap vrij om aan te tonen dat het goed gaat met Baghdadi.

‘Wees ervan verzekerd moslims, het gaat goed met jullie staat,’ zou Baghdadi in de opname hebben gezegd. Ook roept hij ‘moslims wereldwijd’ op om ‘jihadistische vulkanen te laten uitbarsten’. Hij heeft het vooral gemunt op Saudi-Arabië, dat volgens Baghadi ‘de kop van de slang’ zou zijn.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes zette Baghdadi vorige maand op de lijst van machtige personen. Hij is binnengekomen op plek 54.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.