Vier jihadisten vrijgelaten in ruil voor laatste Franse gijzelaar

12 december 2014Leestijd: 2 minuten

Hoeveel is het leven van een gegijzelde Fransman waard? Zeker vier jihadisten. De Franse regering heeft hen laten gaan in ruil voor gijzelaar Serge Lazarevic, die werd vastgehouden in Mali.

De Franse regering heeft zelf niet losgelaten wat voor deal er is gesloten met de vijftigjarige Lazarevic, de laatste Fransman in de wereld die werd gegijzeld. Een Malinese minister bevestigt aan France24 dat Lazarevic is geruild voor vier jihadisten, die vastzaten in gevangenissen in het Noord-Afrikaanse land.

Vrijheid

Lazarevic werd op 24 november ontvoerd door Al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb, samen met landgenoot Philippe Verdon. Op 10 december is Lazarevic weer thuisgekomen.

Bij zijn aankomst in Frankrijk verklaarde hij: ‘Ik vergat wat vrijheid is, vergeet dat nooit. Wees voorzichtig want vrijheid is onbetaalbaar.’ Volgens de Franse president François Hollande zijn er geen Fransen meer die worden gegijzeld door terreurgroepen.

Al-Qa’ida zou naast de vrijlating van gevangenen ook 20 miljoen euro losgeld hebben betaald. De Franse regering zegt niet of het op die eis is ingegaan, maar heeft wel erkend met de terroristische organisatie te hebben onderhandeld. Frankrijk staat bekend als een land dat bereid is om losgeld te betalen voor gijzelaars.

Een van de mannen die werd vrijgelaten in ruil voor Lazarevic is volgens Franse media jihadist Mohamed Ali Ag Wadoussene. Hij zou eerder al zijn ontsnapt uit de gevangenis, maar veiligheidsdiensten arresteerden hem opnieuw. Mensenrechtenorganisaties in Mali snappen dat Hollande de ruil ziet als ‘diplomatiek succes’, maar zij zeggen dat op deze manier de rechten van Malinese slachtoffers worden geschonden.

Losgeld

Onderhandelen met terreurorganisaties over de vrijlating van gijzelaars is omstreden, omdat zo het gijzelen van westerlingen wordt gestimuleerd. Diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, zeggen dan ook geen losgeld te zullen betalen.

Voor de Zuid-Afrikaanse leraar Pierre Korkie, die werd vastgehouden door Al-Qa’ida in Jemen, was 200.000 dollar ingezameld om hem vrij te kopen maar toch ging het mis. Amerikaanse Navy SEALs deden een poging tot een bevrijdingsactie van een andere gijzelaar, maar beide mannen werden doodgeschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.