Verwarring over vrouw ‘kalief’ Baghdadi: opgepakt of niet?

03 december 2014Leestijd: 2 minuten

Dinsdag werd gemeld dat de vrouw van de zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi samen met een van zijn zonen is opgepakt in Libanon. Maar daarover bestaat nu enige onduidelijkheid. Is het wel zijn vrouw, of gaat het toch om iemand anders?

Volgens Irak heeft de vrouw namelijk niets te maken met de mysterieuze leider van Islamitische Staat (IS). Wel zou Saja al-Dulaimi de zus zijn van terreurverdachte Omar Abdul Hamid al-Dulaimi, die in Irak in de gevangenis zit. Zij zou op weg zijn geweest naar Syrië. Een woordvoerder van de Iraakse autoriteiten zegt dat geen van de vrouwen van Baghdadi de naam Saja al-Dulaimi draagt.

Vervalst paspoort

Maar volgens de Libanese overheid zelf is de opgepakte vrouw wel degelijk gelieerd aan de IS-leider. Ze is niet voor niets in de kraag gevat door de veiligheidsdiensten in het buurland van Syrië, zegt de minister van Binnenlandse Zaken Nohad Machnouk: ze zou zes jaar geleden in totaal drie maanden zijn vrouw zijn geweest.

In elk geval is duidelijk dat er twee personen zijn opgepakt, na samenwerking van Libanese en buitenlandse inlichtingendiensten. De vrouw en zoon, van wie de naam niet wordt bekendgemaakt, probeerden met een vervalst paspoort de Syrisch-Libanese grens over te steken.

Imam

Baghdadi zou in totaal drie vrouwen hebben, zeggen bronnen volgens persbureau Reuters. Maar wie hij precies is en waar hij zich op dit moment bevindt, is nog altijd niet duidelijk.

Baghdadi was imam in Bagdad en Fallujah. Hij werd in 2004 opgepakt door de Amerikanen. Drie jaar later kwam hij vrij en sloot hij zich aan bij Al-Qa’ida. Hij benoemde zichzelf tot ‘kalief Ibrahim’ en verscheen eind juni vermoedelijk in een moskee in de Iraakse stad Mosul, waar hij een toespraak hield. Bij een luchtaanval van de anti-IS-coalitie zou hij ernstig gewond zijn geraakt.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes zette Baghdadi vorige maand op de lijst van machtige personen. Hij kwam met stip binnen op plek 54.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.