Verenigde Staten: ‘Drie belangrijke IS-leiders gedood’

18 december 2014Leestijd: 1 minuut

In de afgelopen weken zijn er drie belangrijke leiders van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) omgekomen door luchtaanvallen in Irak.

Dit zei Martin Dempsey, de hoogste Amerikaanse militair, donderdag in een interview met The Wall Street Journal.

Bombardementen

Bij de bombardementen zou allereerst Abd al-Basit zijn gedood. Hij was verantwoordelijk voor de coördinatie van de militaire operaties van IS in Irak. De tweede leider die gedood werd was Haji Mutaaz, een voormalig kolonel onder het bewind van Saddam Hoessein en belangrijke adjudant van IS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi.

De derde IS-leider die fataal getroffen werd door de Amerikaanse bombardementen was Radwin Talib, de IS-‘gouverneur’ van de Iraakse stad Mosul. Zowel Mutaaz als Talib zijn voormalige gevangenen van Camp Bucca, de beruchte Amerikaanse gevangenis in Irak.

Ontwrichtend

Dempsey zei tegen de krant dat de dood van deze drie terroristen ‘ontwrichtend is voor de planning en controle’ van IS.

Naast deze drie kopstukken zouden ook nog enkele lager geplaatste IS-leden zijn gedood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.