Tv-zender ontmaskert man achter veelbekeken Twitter-account IS

12 december 2014Leestijd: 2 minuten

@ShamiWitness: het was een van de best bekeken Twitter-accounts ‘in dienst’ van IS. Channel 4 is nu achter de identiteit van deze man gekomen.

De Twitteraar was verantwoordelijk voor duizenden tweets met propagandateksten over Islamitische Staat (IS). De obscure Twitteraar kon op zo’n 17.700 volgers rekenen, zowel binnen als buiten jihadistische kringen.

Hij sprak, schrijft de Britse tv-zender Channel 4, met onder meer Britse jihadi’s, voordat zij afreisden naar het zelfverklaarde IS-kalifaat en ook nadat zij daar waren aangekomen. Gingen zij dood, dan werden zij door hem tot martelaar uitgeroepen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Propaganda

De man ontpopte zich gaandeweg van een waarnemer tot een fanatieke aanhanger van de terreurgroep. Dat leidde tot groot ongemak bij bijvoorbeeld analisten en deskundigen op het terrein van het Midden-Oosten, zeker toen IS zich steeds bruter liet zien en westerse journalisten onthoofdde.

De terreurbeweging staat erom bekend dat het op effectieve, maar gruwelijke manier gebruikmaakt van sociale media voor propagandadoeleinden en rekrutering van islamitische extremisten.

De onthoofdingsfilmpjes worden gedeeld via Twitter en komen zo ook bij jihadisten en geradicaliseerde moslims buiten Syrië en Irak, de Arabische landen waar IS momenteel op zijn sterkst is.

Kalifaat

Doordat de IS-propagandist er in zijn tweets blijk van gaf goed op de hoogte zijn van alles wat er gebeurde rond IS en de opmars in Syrië en Irak, leek het erop alsof de man zelf aanwezig was in het ‘kalifaat’.

Maar dat is helemaal niet het geval, blijkt uit een onderzoek van Channel 4. De nieuwsredactie van het tv-kanaal ontdekte dat de man, ‘Mehdi’,  in werkelijkheid een Indiër is, en wel een manager bij een Indiase onderneming in Bangalore.

De Britse tv-zender wil de volledige naam van Mehdi niet onthullen, omdat dit zijn leven in gevaar zou brengen. De Indiër zei vandaag dat de politie naar hem op zoek is, nu er meer bekend is over de persoon achter @ShamiWitness.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Pizza

Niet zonder reden: de man zou zo mee willen doen met het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi, ware het niet dat zijn familie financieel van hem afhankelijk is. ‘Als ik een kans had, was ik zeker gegaan en had ik alles achter mij gelaten, maar mijn gezin heeft mij hier nodig.’

Zijn Facebook-profiel stond vol met foto’s van pizza-etentjes met vrienden en ‘Hawaïaans feestjes op mijn werk,’ schrijft The Washington Post. Zijn Twitter-account is intussen opgeheven. Wie zoekt op @ShamiWitness, krijgt de melding dat deze pagina niet meer bestaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.