President Obama wil banden met Cuba aanhalen: ‘isolatie werkt niet’

17 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama wil de banden met Cuba normaliseren. Cuba wordt al 55 jaar geregeerd door de familie Castro. Het eiland staat vanwege het communistische regime al bijna net zo lang onder een Amerikaans embargo.

Obama maakte woensdag bekend dat het embargo wordt versoepeld en Washington de betrekkingen wil gaan normaliseren.

Versoepeling

De Cubaanse leider Raúl Castro, de broer van Fidel, spreekt woensdag tot de Cubaanse bevolking over de relatie tussen de landen.

Bronnen in het Amerikaanse Congres melden dat Obama, naast het versoepelen van het embargo, binnen afzienbare tijd diplomatieke betrekkingen aan wil gaan met het eiland. Hieronder valt onder meer het openen van een Amerikaanse ambassade in Havana.

Obama kan het embargo niet eigenhandig opheffen, omdat de Amerikaanse wet stelt dat alleen het Congres dat kan.

Gevangenenruil

De toespraak van Obama volgt op een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Cuba. Hierbij werd de Amerikaan Alan Gross (65) vrijgelaten, nadat hij vijf jaar in de Cubaanse gevangenis doorbracht.

Hij werd in 2009 veroordeeld tot vijftien jaar cel omdat hij in opdracht van de Amerikaanse regering verboden technologie had geïmporteerd. Ook probeerde hij een illegaal computernetwerk voor Cubaanse Joden op te zetten. Het computernetwerk was een poging om de lokale censuur die in Cuba heerst te omzeilen.

Daarnaast werd een andere gevangenen vrijgelaten. De identiteit van deze persoon is niet bekend. In ruil voor deze twee gevangenen, gaf Amerika drie Cubanen vrij.

Zij zaten vast voor spionage en maakten volgens The Washington Post deel uit van de ‘Cuban Five’, een groep Cubanen die door Fidel Castro naar de Amerikaanse staat Florida werden gestuurd om te spioneren. Zij werden in 2001 veroordeeld.

Internationale druk

Obama lijkt met de versoepeling enigszins toe te geven aan internationale druk: het embargo wordt namelijk in heel Latijns-Amerika verguisd.

Daarnaast onderhoudt Canada wel goede relaties met het eiland. De Amerikaanse regering beschouwt het regime van Castro nog steeds als autoritair maar denkt dat het embargo de huidige situatie in het land bevordert, terwijl het doel juist is om hervormingen te bewerkstelligen. ‘Isolatie werkt niet’, zei de Amerikaanse president, ‘het is tijd voor een nieuwe aanpak.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.