Palestijnse politicus dood, Abbas dreigt veiligheidsafstemming te staken

10 december 2014Leestijd: 2 minuten

Een Palestijnse minister is woensdag overleden tijdens protesten in de Westelijke Jordaanoever. Hij werd door een Israëlische grensbewaker bij de nek gegrepen maar onduidelijk is of dit ook de doodsoorzaak is.

Het gaat om Ziad Abu Ein (55), een Palestijnse minister zonder eigen portfolio. Het incident voltrok zich tijdens een Palestijnse demonstratie tegen Joodse nederzettingen, zo schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Rellen

Tijdens het protest in het dorp Turmusiya waren er volgens het Israëlische leger zo’n 200 rellende demonstranten aanwezig. Er werd onder meer een Israëlische soldaat aangevallen met een vlaggenstok.

Tijdens het protest ontstonden schermutselingen waarna de Israëlische politie en soldaten traangaas inzetten. Een grensbewaker pakte Abu Ein met een hand vast bij zijn nek. Persbureau Reuters heeft een filmpje van het incident vrijgegeven.

Een aantal minuten na het incident viel de Palestijn neer. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Een aantal minuten voor zijn dood sprak hij nog met een aantal journalisten en klonk hij naar verluidt hees en buiten adem.

Abu Ein werd in 1979 veroordeeld voor de dood van twee jonge Israëliërs bij een bomaanval. Hij werd in 1985 vrijgelaten. Abu Ein profileerde zich door zijn aanwezigheid bij Palestijnse protesten en werd dit jaar benoemd tot hoofd van een protestgroep tegen Joodse nederzettingen.

Onzeker

Het is nog onzeker of Abu Ein aan de aanvaring met de agent is overleden of dat zijn dood een andere oorzaak heeft. Er wordt een autopsie uitgevoerd, waarbij zowel Israëlische als Palestijnse en Jordaanse patholoog-anatomen aanwezig zullen zijn. De resultaten daarvan komen waarschijnlijk woensdag binnen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemt het incident in een reactie ‘een barbaarse moord’ en heeft gedreigd de veiligheidsafstemming met Israël in de Westelijke Jordaanoever af te kappen.

Spanningen

Het incident doet zich voor in een tijd van verhoogde spanningen tussen Israël en de Palestijnen, na maanden van onrust in Jeruzalem, Tel Aviv en de Westelijke Jordaanoever. Er werden meerdere aanslagen gepleegd, waaronder een aanslag op een synagoge in Jeruzalem en een aanslag op een tramhalte in de Israëlische hoofdstad.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken heeft gezegd ‘zeer bezorgd’ te zijn over eventuele nieuwe spanningen en escalaties naar aanleiding van dit incident. De SP, Groep Kuzu/Öztürk en D66 willen dat het kabinet aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar het incident.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.