Orion succesvol gelanceerd: wat wil de NASA met test? (video)

05 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het is nu dan toch gelukt: de lancering van ruimtecapsule Orion. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de capsule om 13.07 uur Nederlandse tijd afgeschoten.

Donderdag werd de geplande lancering nog uitgesteld, omdat het weer niet mee zat. Het waaide te hard. Later werd een nieuwe poging ondernomen, maar ook toen waren er problemen, ditmaal van technische aard: er was een mankement aan de brandstofklep.

Maar vandaag waren de weersomstandigheden gunstig en kon Orion aan zijn korte reis beginnen. ‘Dit is het ochtendgloren van de Orion en het begin van een nieuw tijdperk,’ zei de vluchtleiding vanaf Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida. De NASA spreekt gewichtig van een ‘historisch moment‘.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Opvolger

Dat is niet voor niets. De testvlucht, die in totaal zo’n 370 miljoen dollar kost, is de belangrijkste missie van dit jaar, zegt een hooggeplaatste medewerker bij de ruimtevaartorganisatie, William Hill.

Het is voor de Verenigde Staten een belangrijk moment. Na jarenlange afwezigheid in de ruimte keerden ze vandaag terug met de opvolger van de spaceshuttle. Die werd na het dodelijk ongeluk met de Columbia in 2003 aan de kant gezet.

Duik

Als alles loopt zoals gepland, moet de capsule na vier uur 24 minuten duizend kilometer uit de kust van Californië in de Stille Oceaan neerploffen. Gezien de hoogte die de Orion moet bereiken, zal de snelheid tijdens de duik in de atmosfeer meer dan 32.000 kilometer per uur zijn.

Drie valschermen moeten de capsule afremmen. Het gaat er bij deze test vooral om het hitteschild uit te testen, want het moet temperaturen tot wel 2.200 graden kunnen doorstaan. Ook op de staat van de valschermen en de boordcomputers wordt nauwlettend gelet. 1.200 sensoren meten de trillingen, het geluidsniveau en de temperatuur.

Mars

Het is de bedoeling dat de nu nog onbemande capsule (die 8,6 ton zwaar is) in de toekomst astronauten moet vervoeren. De eerste bemande vlucht zou er vanaf 2021 kunnen komen.

Dan moet de Orion in staat zijn ten minste 21 dagen lang vier ruimtevaarders mee te nemen. Het gaat dan om een missie naar de maan. Negen jaar later, in 2030, moet er een vlucht naar Mars mogelijk zijn.

Bekijk hieronder de lancering van Orion:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.