Oekraïne zet belangrijke stap richting NAVO-lidmaatschap

23 december 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het Oekraïense parlement heeft dinsdag met een overgrote meerderheid de ‘niet-gebonden status’ van het land verworpen.

Hiermee zet Oekraïne een belangrijke stap richting een mogelijk lidmaatschap van de NAVO. Van de 357 Oekraïense parlementsleden stemden 303 voor de opheffing van de niet-aangesloten status van het land. Slechts drie leden stemden tegen.

Signaal

De niet-aangesloten status hield in dat het land zich niet zou aansluiten bij welk militair bondgenootschap dan ook. De Oekraïense president Petro Porosjenko liet eerder al weten dat wat hem betreft Oekraïne zowel bij de NAVO als bij de EU gaat horen. Porosjenko vroeg eerder ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om meer financiële steun.

https://twitter.com/poroshenkoeng/status/547106753805312000

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rusland stelt de Oekraïense toenadering tot het Westen niet op prijs. Wanneer Oekraïne dus inderdaad toenadering zoekt tot de NAVO, dan is dat een duidelijk signaal naar Rusland. Het Kremlin liet via een reactie van de Russische afgevaardigde binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weten dat de stemming van Oekraïne als ‘een onvriendelijke stap’ jegens Rusland wordt beschouwd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de stap daarnaast ‘contraproductief’. De spanningen in het oosten van Oekraïne zullen hier volgens Lavrov alleen maar door toenemen.

Oekraïne sloot zich in 2010 onder leiding van president Janoekovitsj aan bij de organisatie van niet-gebonden landen, een organisatie die zich van zowel de grote westerse en grote oosterse machtsblokken distantieert. Janoekovitsj ontvluchtte het land in februari na maanden van protest tegen zijn bewind, waarna hij zich settelde in Rusland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.