Obama: Iran wordt mogelijk ‘erg succesvolle macht in regio’

29 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama lijkt zijn hand uit te steken naar de islamitische republiek. Als Iran besluit om de nucleaire ambities in de ijskast te zetten, kan het land in de toekomst zomaar een ‘erg succesvolle regionale macht’ worden.

Dat zegt de president in een interview met NPR News, een Amerikaanse radiozender, meldt persbureau Reuters.

Het interview met Obama is een aantal dagen geleden opgenomen in het Witte Huis, en wordt deze week uitgezonden.

Sancties

In Iran is volgens de president een enorm reservoir aan talent en kennis, die van het land een succesvolle regionale macht kunnen maken. Als ze zich dan ook nog houden aan de ‘internationale spelregels’ is dat goed voor iedereen, aldus Obama. ‘Ze hebben een kans om het goed te maken met de wereld.’

Hij zou in het interview ook hebben gesuggereerd dat er, in het geval van een nucleair akkoord, wel eens een einde kan komen aan de sancties tegen de islamitische republiek. Ook sluit Obama niet uit dat er in de toekomst weer een Amerikaanse ambassade in Teheran komt.

Amerika en Iran hebben sinds de islamitische revolutie in 1979 een zeer slechte relatie. In 2002 plaatste de toenmalige president George W. Bush het land nog bij het lijstje van landen die behoren tot het ‘as van het kwaad‘, in gezelschap van Iran en Noord-Korea. Later werden daar Libië, Syrië en Cuba aan toegevoegd.

Met dit laatstgenoemde eiland, dat in een ijzeren greep wordt gehouden door de gebroeders Castro, haalde Obama onlangs de banden aan.

Deadline

Die onderhandelingen over het atoomprogramma zitten overigens nog altijd muurvast. Het overleg tussen China, Rusland en westerse landen is uitgesteld tot juni volgend jaar. Eind vorig jaar wisten de gesprekspartners samen met Teheran tot een voorlopig akkoord te komen. Deze zomer verliep de deadline om een definitieve overeenkomst te bereiken.

Er is angst dat Teheran een atoombom wil ontwikkelen, maar het land zelf ontkent dat het daar op uit is, en zegt dat de ontwikkeling van nucleaire energie alleen maar is bedoeld voor vreedzame doeleinden. Israël vermoedt dat de Iraniërs uit zijn op de vernietiging van de Joodse staat. Overigens gaf Obama tijdens het interview kritiek op de anti-Israëlische houding van Teheran, omdat het terreurorganisaties als Hezbollah steunt en Israël voortdurend bedreigt.

In november nog werd de vergadering over een nucleair akkoord in Wenen overschaduwd door een afschuwelijke tweet van ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van de islamitische republiek.

Hij lanceerde via zijn twitteraccount een plan om Israël te vernietigen. Israël reageerde furieus. Dit plan tot de vernietiging van Israël laat zien dat de wereldmachten geen deal moeten sluiten met het Iraanse regime, zei premier Benjamin Netanyahu daarop.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.