Nieuwe president Indonesië durft wat voorgangers niet durfden

30 december 2014Leestijd: 1 minuut

Voor de geldverkwistende Indonesische ambtenarij is de sobere regeerstijl van president Joko Widodo flink wennen. Met een ‘mentale revolutie’ wil hij zijn regering zuinigheid bijbrengen.

Als eerste verscheurde president Joko Widodo (‘Jokowi’ luidt zijn bijnaam) het contract met Mercedes Benz voor de levering van nieuwe dienstauto’s. Meer privileges gaan op de helling. Er mogen geen dure lunches meer worden besteld. ‘We kunnen prima vergaderen zonder te eten en te drinken,’ vindt Jokowi, die zelf zijn middagmaal gebruikt in simpele straatrestaurantjes.

De president staat bekend als een spaarder. Van het geld dat hij als gouverneur bezuinigde op nieuwe printers en fotokopieerapparaten gaf hij de armen van Jakarta een gratis gezondheidskaart voor het ziekenhuis.

Goedkoopste benzine ter wereld

Hij durft impopulaire maatregelen te nemen. Nog geen week na zijn aantreden schafte hij 30 procent van de brandstofsubsidies af, die 20 procent van zijn begroting opslorpen. Geen president durfde dat aan, bang om kiezers te verliezen. Niet de armen maar de rijken profiteerden volgens Jokowi het meest van de goedkoopste benzine ter wereld.

De nieuwe Indonesische president staat voor eenvoud. Toen zijn zoon onlangs in Singapore afstudeerde, vloog hij met zijn gezin in de economyclass van de nationale luchtvaartmaatschappij. Jokowi stond gewoon in de rij voor zijn instapkaart.

Jokowi’s bezuinigingen hebben grote gevolgen voor luxe vijfsterrenhotels, vooral op Bali. De president heeft zijn ministers en ambtenaren verboden nog langer op het toeristeneiland te vergaderen. Het hoofd van de Indonesische Hotel Associatie smeekte de president vergeefs om zijn bezuinigingsoperatie uit te stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.