Man rijdt in op voetgangers Frankrijk, roept ‘Allahu akbar’

22 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Frankrijk heeft een weekend vol terreur achter de rug. In de stad Dijon reed zondag een Franse automobilist in op voetgangers en riep ‘Allahu Akbar’ (God is groot). Zaterdag riep een man dezelfde woorden toen hij politieagenten aanviel met een mes.

Bij de aanval op de voetgangers in Dijon raakten elf mensen gewond, van wie twee ernstig. De automobilist is gearresteerd.

Palestina

Een politiebron zegt tegen persbureau AFP dat de man, geboren in 1974, er geestelijk niet goed aan toe was en in een psychiatrisch ziekenhuis heeft gelegen. Of dat ook heeft geleid tot deze aanval is onduidelijk. ‘Zijn motieven zijn nog steeds onduidelijk,’ zegt de bron.

Behalve ‘Allahu Akbar’ zei de man dat hij handelde ‘voor de kinderen van Palestina’. De man is een bekende van de politie. In de jaren negentig is hij een aantal keer opgepakt voor kleinere misdaden. De man reed meerdere keren in op de voetgangers.

Mes

Zaterdag probeerde een radicale bekeerling politieagenten in de stad Joue-les-Tours aan te vallen met een mes. De twintigjarige man, die oorspronkelijk uit Burundi komt, riep daarbij ook God is groot. Twee agenten raakten ernstig gewond, de aanvaller werd doodgeschoten.

Ook deze man is in het verleden weleens opgepakt voor kleinere misdaden, maar hij stond niet op de lijst van potentiële terroristen. Vanwege de aanval op politieagenten heeft de Franse regering beveiliging van politiebureaus opgeschroefd.

In beide gevallen lijkt het erop dat de daders alleen handelden, het waren zogenoemde lone wolves. Wellicht geven zij gehoor aan de oproepen van Islamitische Staat. De groepering heeft moslims wereldwijd opgeroepen aanslagen te plegen in de landen die meevechten tegen IS.

In Frankrijk werden in september nog drie teruggekeerde Syriëgangers onderwerp van een uitgebreid onderzoek, omdat zij een terroristische aanslag zouden voorbereiden. Hun terugkeer uit Syrië werd wereldwijd nieuws, omdat ze door een fout van het Openbaar Ministerie gewoon vrijuit gingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.