Koenders: ‘Cyberaanval op Sony zeer zorgelijk’

19 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Amerikaanse FBI heeft genoeg informatie om te concluderen dat de hack op filmmaatschappij Sony van de Noord-Koreaanse regering afkomstig is. Sony ontvangt van alle kanten kritiek voor het ‘zwichten’ voor de intimidatie van de Noord-Koreaanse regering.

Het filmbedrijf ontving donderdagavond opnieuw een e-mail van de hackers, die vrijdag in handen kwam van CNN.

Volgens experts komt de e-mail wederom van de obscure groep ‘The Guardians of Peace’, aangezien de inhoud van de e-mail correspondeert met een ‘patroon’ wat de hackers in hun berichten schijnen aan te houden. Daarnaast bevestigt de Amerikaanse FBI dat de hack inderdaad van de Noord-Koreaanse regering afkomstig is.

Nieuwe eisen

De hackers noemen het een verstandig besluit dat de filmmaatschappij de film The Interview niet in première laat gaan. In het bericht stellen ze nog verdere eisen: ‘We willen dat alles wat met de film te maken heeft, inclusief de trailers en de volledige versie van de film van elke website wordt afgehaald.’

Ook willen ze verhinderen dat de film ‘ooit nog’ wel wordt vertoond. Wanneer de filmmaatschappij hier niet aan tegemoetkomt, dreigen de hackers opnieuw gevoelige- en privé-informatie te lekken.

Sony heeft hier nog geen officieel commentaar op gegeven maar volgens CNN spreken werknemers van Sony in privésferen van ‘een terroristische aanval’.

George Clooney

Acteur en regisseur George Clooney, die zelf niet direct met The Interview te maken heeft, liet donderdag een petitie rondgaan onder ‘prominente figuren’ in de filmindustrie. In de petitie werd Sony opgeroepen de film alsnog te laten draaien. Clooney ziet de hack niet alleen als een aanval op Sony zelf, maar als een aanval op de ‘filmwereld en de wereld in het geheel’. Volgens de acteur was niemand bereid de petitie te ondertekenen.

In een interview met de Amerikaanse entertainmentwebsite Deadline spreekt Clooney zijn ergernis uit over de ‘lafheid van Hollywood’. Volgens de acteur heeft Sony de film ‘niet uit angst’ teruggetrokken maar omdat Amerikaanse bioscopen niet bereid waren om de film nog te laten draaien.

Een of andere dictator

Clooney verbaasde zich dat een filmmaatschappij zo makkelijk buigt voor een dreigement wat van Noord-Korea lijkt te komen: ‘in plaats van ons te richten op alle consternatie rondom die film, zouden we ook kunnen denken: wacht even, komt dit echt van Noord-Korea? En als dat zo is: wat gaan we er dan aan doen?’

Ook de Amerikaanse president Obama vindt dat Sony een fout heeft gemaakt door de film The Interview terug te trekken. Volgens Obama kunnen Amerikanen ‘een of andere dictator’ niet toestaan in hun eigen land censuur uit te oefenen.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de cyberaanval. Volgens Koenders betekent een dergelijke aanval ‘een serieuze inbreuk op het internationaal recht’. Hij sluit zich aan bij Obama en vindt niet dat er gezwicht moet worden voor intimidatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.