Israël reageert: luchtaanvallen op de Gazastrook

20 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Israël heeft gereageerd op de raketbeschietingen van Hamas vanuit de Gazastrook. Voor het eerst sinds het staakt-het-vuren dat afgelopen zomer werd bereikt, treedt Israël weer militair op tegen de terreurorganisatie.

De aanval was gericht op een militaire installatie van Hamas, staat in een verklaring van de Israel Defense Force (IDF). Inwoners van Khan Yunis zeggen twee explosies te hebben gehoord.

Raketten

Sinds het eind van Operation Protective Edge heeft Israël de Gazastrook niet meer gebombardeerd. Vrijdag  werden er voor de derde keer raketten op Israël afgeschoten. Reden voor het Israëlische leger om te reageren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hoewel de raketbeschietingen uit Gaza niet zijn opgeëist, bestaat er in Israël geen twijfel over waar de raketten vandaan komen. Hamas wordt verantwoordelijk gehouden. De raket van vrijdag kwam neer in de zuidelijke stad Eshkol, in een open gebied.

Luitenant-kolonel Peter Lerner van het leger zegt tegen Israëlische media dat de IDF de veiligheid en het welzijn van  burgers  niet laat ondermijnen. ‘Hamas moet verantwoordelijk worden gehouden voor de aanval tegen Israël.’

De IDF denkt dat de afgelopen drie raketbeschietingen van Hamas experimenten waren van de terreurorganisaties om de  mogelijkheden van hun wapens te testen en te verbeteren.

Vrede

Israël en de Palestijnen werden het eens over een nieuw staakt-het-vuren na aanhoudend geweld van afgelopen zomer.  Daarbij  kwamen meer dan 2.200 Palestijnen om het leven en tientallen Israëlische militairen. Voorwaarde voor de wapenstilstand was dat de twee partijen met elkaar op zoek zouden gaan naar een meer permanente vorm van vrede. Daar zit nog geen enkele vooruitgang in.

Hoewel de raketbeschietingen door Hamas grotendeels stopten, kreeg Israël wel te  maken met lone wolves die aanslagen pleegden op Israëlische burgers.

Dat Hamas zich niet uit het veld  laat slaan door Israël bleek vorige week toen de terreurorganisatie een grote parade, met veel militair vertoon, hield  in de Gazastrook.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.