IS-moskee doorzocht in Duitsland: geen honden en bedekte schoenen

07 december 2014Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst is in Duitsland een moskeevereniging verboden. De vereniging zou propaganda verspreiden voor terreurbeweging Islamitische Staat. De Duitse politie doorzocht de moskee op gepaste wijze.

Om duidelijk te maken dat het hier niet gaat om een actie tegen de islam, hielden de agenten zich aan de regels die gelden voor het betreden van een moskee.

Moskee

De politieagenten droegen plasticzakken over hun schoenen, en namen geen honden mee toen zij de moskee ingingen. Ook waren er speciaal vrouwelijke agenten voor de ruimtes, waar alleen vrouwen mogen komen en mannelijke politieagenten voor de andere ruimtes.

Het doorzoeken van de moskee die IS zou steunen, was na het vrijdaggebed, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Zeker acht mannen en zeven vrouwen die lid zijn van de vereniging Masjidu-l-Furqan in Bremen, zijn al vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij radicale groeperingen. Zij namen elf kinderen met zich mee.

Vertrek

In de preken die worden uitgesproken in de moskee zouden de jihad en jihadisten worden verheerlijkt. De moskee zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het vertrek van leden naar Syrië.

In totaal zijn ongeveer vijfhonderdvijftig Duitsers afgereisd naar Irak en Syrië voor de jihad. Daarvan zijn zo’n honderdtachtig teruggekeerd. Net als Nederland vreest Duitsland voor aanslagen door teruggekeerde Syriëgangers, maar ook voor aanslagen van jihadisten die worden tegengehouden om af te reizen naar het oorlogsgebied.

De politie heeft vrijdag in Bremen geen arrestaties verricht. Wel zijn de huizen doorzocht van zestien personen die nauw betrokken zijn bij de vereniging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.