‘IS doodt buitenlandse jihadisten die Syrië willen verlaten’

20 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Terreurbeweging Islamitische Staat zou honderd buitenlandse jihadisten hebben gedood die Syrië wilden verlaten. De jihadisten wilden Raqqa, de stad die door IS is uitgeroepen als hoofdstad van het kalifaat, ontvluchten maar werden tegengehouden.

Volgens een bron van de Britse krant Financial Times wilden de Syriëgangers niet langer deelnemen aan  de strijd tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Thuisland

De bron van de krant is een activist die tegen het regime van Assad is en tegen IS. Hij zegt dat zeker honderd buitenlandse jihadisten om het leven zijn gebracht door de terreurbeweging. IS zou een soort militaire politie hebben opgericht, die op zoek gaat naar Syriëgangers die zich niet melden voor de strijd.

De jihadisten die terug willen naar hun thuisland zouden de strijd in Syrië hebben onderschat.

De Britse krant meldde eerder dat vijf Britten, twee Fransen en twee Duitsers Syrië wilden verlaten, omdat zij merkten dat ze niet vochten tegen de troepen van Assad, maar tegen andere jihadgroeperingen. IS zou de mannen gevangen houden.

Het International Centre for the Study of Radicalization vermoedt dat tussen de dertig en vijftig Britten in Syrië terug naar huis willen, maar zij vrezen bij aankomst de gevangenis in te moeten. De jihadisten hebben daarover contact opgenomen met het onderzoeksinstituut.

Eenheid

Intussen heeft minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) Turkije bezocht, waar hij sprak met vertegenwoordigers van de Syrische oppositie. Koenders zegt dat het ‘cruciaal’ is dat Syrische oppositiegroepen hun meningsverschillen opzij zetten en een eenheid vormen.

Koenders sprak onder anderen met Hadi al-Bahra van de Syrian Opposition Coalition. Hij vroeg Koenders onder meer om hulp bij het opzetten van de politie, burgerbescherming en medische diensten. Al-Bahra is teleurgesteld in landen, omdat vorig  jaar maar 40 procent van het toegezegde hulpgeld is geleverd.

Koenders ziet de Syrische oppositie als het enige alternatief voor IS en het regime van Assad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.