Hoe handelde de politie bij de bestorming van het café in Sydney?

15 december 2014Leestijd: 2 minuten

De gijzeling in het Lindt Chocolat Café aan Martin Place in Sydney eindigde iets na 2 uur ’s nachts (lokale tijd) toen de politie het café bestormde. Hoe bevrijdde de politie de zeventien gijzelaars?

De gehele gijzeling heeft in totaal meer dan zestien uur geduurd. Een man rende het café uit met zijn handen in de lucht, en een aantal gijzelaars volgden hem, schrijft The Australian. Nadat deze vijf gijzelaars ontsnapten, besloot de politie het café te bestormen.

Climax

Een vrouwelijke politieagent droeg de media, die in grote getale aanwezig waren, op zich uit veiligheidsoverwegingen terug te trekken. Kort daarna waren kogelschoten te horen. De politie verklaarde de gijzeling om kwart voor drie ’s nachts als beëindigd.

Ooggetuigen verklaarden dat de gijzeling tot een climax kwam toen een gegijzelde man en vrouw de gijzelnemer aanvielen en daarmee de bestorming van het café teweegbrachten.

Daarnaast zouden een aantal gijzelaars zijn ontsnapt toen de gijzelnemer in slaap leek te vallen. Dit laatste is echter niet officieel bevestigd door de politie.

Explosieven

De politie gooide explosieven het gebouw in en vuurde uit verdediging kogels af op gijzelnemer Haron Monis, die de politie begon te beschieten. Hierna ging het brandalarm af in het gebouw.

Een ooggetuige verklaarde dat het ‘erop leek alsof er iets fout was gegaan’, toen de politie de explosieven naar binnen gooide. De politie laat zich hier echter niet over uit.

Andrew Scipione, een woordvoerder van de politie van New South Wales, verklaart dat de politie overging op een ‘noodplan’ toen er kogelschoten uit het pand klonken: ‘er waren nog veel meer levens verloren gegaan als wij niet op dat moment hadden ingegrepen.’

Hij benadrukte verder dat burgers zich geen zorgen moeten maken over verdere jihadistische aanslagen omdat het een ‘geïsoleerd incident’ betreft en de gijzeling niet in groepsverband is gepleegd. Er zijn geen explosieven in het café aangetroffen.

Ideologische motieven

Gijzelnemer Haron Monis werd officieel dood verklaard toen hij in het ziekenhuis arriveerde. De andere twee doden waren een 34-jarige man en een 38-jarige vrouw, beiden gijzelaars. De vrouw laat naar verluidt drie kinderen achter. Vier anderen raakten gewond maar verkeren nu buiten levensgevaar.

De Australische premier Tony Abbott sprak naderhand het volk toe. Hij noemt de gijzeling ‘een terreurdaad’ omdat de gijzelnemer zijn acties zou maskeren met de ‘symboliek van Islamitische Staat (IS)’.

Abbott zei verder te hopen dat Australische burgers zich veilig voelen door de manier waarop de politie optrad bij de bevrijding van de gijzelaars.

De premier benadrukt dat de dader uit ‘ideologische motieven’ handelde: Haron Monis verspreide eerder extremistische propaganda via internet en stond te boek als aanhanger van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.