Frankrijk lanceert grote actie tegen jihadisten, rolt netwerk op

15 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Franse politie heeft een nationale operatie op touw gezet om een jihadistisch netwerk de kop in te drukken. De leiders van de jihadgroep rekruteerden radicale moslims voor de jihad en Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Anti-terreureenheden en elitetroepen zouden in de hoofdstad Parijs, in de zuidelijke regio rond Toulouse en Bordeaux, maar ook in de noordelijke regio Normandië hun slag hebben geslagen. De politieoperatie begon maandagmorgen in alle vroegte en was rond het middaguur nog altijd niet afgerond.

Het is niet duidelijk hoeveel verdachten er precies zijn gearresteerd, maar volgens een bron bij de politie gaat het om zeker vijftien personen, schrijft de krant Sud Ouest.

De meeste mensen zouden in de kraag zijn gevat rond Toulouse, meldt de Franse krant Le Figaro. Uit die stad was ook terrorist Mohammed Merah afkomstig, die in 2012 dood en verderf zaaide in zijn geboorteplaats.

Uittocht

Frankrijk, dat de grootste islamitische populatie in West-Europa herbergt, heeft te maken met een grote uittocht van jihadisten die zich aansluiten bij terreurgroepen als Jabhat al-Nusra en IS in het Midden-Oosten. Naar schatting gaat het om zo’n 1.000 extremisten die in het bezit zijn van een Frans paspoort. Vijftig van hen zouden intussen dood zijn.

Een kwart van alle jihadisten uit Frankrijk zou bestaan uit bekeerlingen. Ook in Frankrijk zelf vormen geradicaliseerde moslims een groot gevaar, getuige de terreuracties van Merah en die van Mehdi Nemmouche – de aanslagpleger in het Joods Museum in Brussel. De Frans-Algerijnse terrorist was al lange tijd bij de Franse inlichtingendiensten bekend omdat hij in 2012 en 2013 in Syrië was om extremistische moslims te ondersteunen bij de jihad in het land.

Experiment

In november werd bekend dat de Fransen experimenteren met de opsluiting van jihadisten. Een grote gevangenis bij Fresnes besloot om radicaalislamitische gevangenen gezamenlijk op te sluiten, om er zo voor te zorgen dat deze groep dan niet langer andere gevangenen kon rekruteren.

Overigens zijn er ook in Nederland dergelijke ‘terroristenafdelingen‘ waar jihadisten niet in contact kunnen komen met andere gevangenen.

Eind oktober rezen er in Frankrijk grote zorgen of de terreuraanpak wel de juiste was. Die zorgen ontstonden vooral na een enorme blunder met een teruggekeerde jihadist, de 28-jarige Imad Djebali. Die ging er, vanwege zijn terroristische activiteiten, vanuit dat de politie hem wel op zou wachten op het vliegveld.

Maar wat bleek: er was geen agent te bekennen, waarop hij zichzelf maar aangaf bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Nadien bleek dat de politie hem wel degelijk wilde oppakken, maar dat agenten een dag te vroeg op Djebali’s terugkeer hadden staan wachten – en dat zij ook nog eens bij een verkeerd vliegveld stonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.