buitenland

Dit weten we tot dusver over de berging van ramptoestel AirAsia

31 december 2014Leestijd: 2 minuten

Wat is er precies gebeurd met vlucht QZ8501, dat zondag van de radar verdween tijdens slechte weersomstandigheden boven de Java-zee? De zoektocht naar onderdelen van het toestel en de 162 inzittenden is in volle gang.

Intussen zijn zeven levenloze lichamen geborgen. Ze dreven in de zee op de plek waar het toestel vermoedelijk is neergestort, melden Indonesische reddingsdiensten.

Reddingsvest

Een van de slachtoffers van de rampvlucht zou volgens de diensten een reddingsvest hebben gedragen en ook waren er slachtoffers die nog al hun kleren aanhadden. Dat roept vragen op over het tragische lot van vlucht QZ8501.

Experts denken dat passagiers de tijd hebben gehad om voorzorgsmaatregelen te treffen – in elk geval voor het zonk – en dat het toestel intact is neergestort in de zee. ‘Omdat er weinig puin drijft, lijkt het erop dat het vliegtuig niet in de lucht doormidden brak, maar door de klap op het water,’ zegt een vliegtuigexpert.

Ondersteboven

Bergingswerkers geloven dat zij onderdelen van het vliegtuig hebben opgespoord op de bodem van de oceaan ten westen van Kumai op Kalimantan, op een diepte van tussen de 24 en 30 meter, meldt persbureau Reuters.

De bemanning van een Indonesisch marineschip heeft foto’s gemaakt van het wrak, schrijft de Indonesische nieuwssite Tempo.co op gezag van een matroos aan boord van een ander schip dat naar het vliegtuig speurde.

Het verdwenen vliegtuig zou ondersteboven liggen. De zwarte doos met de vluchtgegevens – erg belangrijk om erachter te komen wat zich mogelijk precies heeft afgespeeld in het toestel – moet nog worden gevonden. Dat geldt ook voor de voicerecorder van de cockpit.

Zoektocht

Bij de zoektocht naar en berging van het toestel zijn ongeveer 30 schepen en 21 vliegtuigen betrokken. Daarnaast zijn voor de zoektocht meer dan 1.100 reddingswerkers ingezet uit onder meer Indonesië, Singapore, Australië, Maleisië en Zuid-Korea. Het weer in het zoekgebied, dat gisteren verder werd uitgebreid, is nog altijd slecht.

Minister-president Mark Rutte (VVD) en minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) hebben hun condoleances overgebracht aan de nabestaanden. Dat schrijven zij in een brief aan de Indonesische president Joko Widodo en minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken. ‘Mijn gedachten gaan uit naar de Indonesische regering en de Indonesiërs, en vooral naar hen die hun geliefden en dierbaren verloren,’ schrijft Koenders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.