Dit is de opvolger van Amerikaanse minister van Defensie Hagel

05 december 2014Leestijd: 2 minuten

President Barack Obama maakt vrijdagmiddag bekend dat hij Ashton Carter voordraagt als minister van Defensie. Als de Senaat hiermee instemt, zal Carter de opgestapte Chuck Hagel opvolgen.

Dit kondigde het Witte Huis vrijdag aan. De voordracht werd algemeen verwacht.

Carter (60)  moet de leiding van het Pentagon en onder meer de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op zich gaan nemen. Wie is deze man?

Onderminister

Carter werkt al langere tijd op het Amerikaanse ministerie van Defensie. Van 2011 tot 2013 bekleedde hij de functie van onderminister en was hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het departement.

Hij stond toen onder minister Leon Panetta en zijn opvolger Chuck Hagel, die vorige week opstapte. Daarvoor was Carter vanaf 2009 verantwoordelijk voor de afdeling Aankopen, Technologie en Logistiek op het ministerie.

Aanzien

Carter heeft nooit in het leger gediend maar geniet dankzij zijn uitgebreide academische verleden en ruime ervaring bij het Pentagon veel aanzien. Hij heeft een doctoraat in de technische natuurkunde, heeft aan Harvard gedoceerd en schreef meer dan 100 academische artikelen over onder meer natuurkunde, technologie, nationale veiligheid en management.

Carter staat bekend als technocraat en harde werker. In 1993 werd hij door Bill Clinton gecharterd als assistent minister tijdens de beleidsvorming over nucleaire wapens en militaire relaties met de voormalige Sovjet-Unie. Carter was drie jaar lang assistent minister van Defensie.

Obama had voor de functie overigens niet veel opties om uit te kiezen. Twee grote kanshebbers, voormalig beleidschef Michèle Flournoy van Defensie en Jen Johnson van Veiligheid, waren niet geïnteresseerd in de ministerspost.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.