Deze ex-politiechef wordt wel vervolgd voor dood zwarte man

04 december 2014Leestijd: 2 minuten

Terwijl in verschillende Amerikaanse steden wordt gedemonstreerd omdat agenten niet worden vervolgd voor het doodschieten van zwarte mannen, staat ex-politiechef Richard Combs wel terecht. In 2011 schoot hij een ongewapende zwarte man dood.

Het schietincident had plaats in 2011 toen de 54-jarige Bernard Bailey naar het politiebureau kwam, om opheldering te krijgen over een verkeersboete van zijn dochter.

Ruzie

Toen Bailey op het bureau was, zei Combs dat er een opsporingsbevel voor hem was uitgevaardigd. De twee kregen ruzie en Bailey wilde ervandoor gaan. Hij probeerde weg te rijden, waarop Combs de man doodschoot.

Combs zegt dat hij zich bedreigd voelde en daarom begon met schieten. Zes maanden na het schietincident werd Combs ontslagen. De officier van justitie ziet Combs nu als dader.

Het heeft even geduurd voordat Combs zich moest verantwoorden voor zijn daad. Na een uitgebreid onderzoek van de FBI werd Combs in augustus 2013 officieel verdacht van wangedrag in functie. Het ging daarbij om het onnodig gebruik van zijn wapen.

Dreiging

De advocaten van Bailey wilden een beroep doen op de stand your ground-wet, die voorschrijft dat Amerikanen elke vorm van geweld mogen gebruiken, als er sprake is van serieuze dreiging en de persoon in levensgevaar is.

Deze wet geldt in South Carolina alleen als Amerikanen op hun eigen terrein zijn, en niet in publiek domein, zoals op het politiebureau.

In 2012 diende de familie van Bailey een aanklacht in tegen Combs en de gemeente Eutawville, een dorp met zo’n vierhonderd inwoners. Die zaak is uiteindelijk uitgelopen op een schikking van 400.000 dollar.

Wurggreep

Op diverse plekken in de Verenigde Staten zijn er demonstraties aan de gang, omdat agenten niet worden vervolgd voor het doodschieten van zwarte jongemannen. In Ferguson ging agent Darren Wilson vrijuit nadat hij in augustus de tiener Michael Brown doodschoot, en in New York werd agent Daniel Pantaleo niet gestraft voor het toepassen van een wurggreep bij Eric Garner.

De advocaten van Combs zeggen dat de openbaar aanklager misbruik maakt van de spanningen die nu leven, om hun cliënt vervolgd te krijgen. De aanklager wil Combs vermoedelijk vervolgen voor moord, waarvoor hij een celstraf van dertig jaar tot levenslang zou kunnen krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.