Brand op Italiaanse veerboot: een dode en een gewonde

28 december 2014Leestijd: 2 minuten
'Directferries.com'

Aan boord van een Italiaanse veerboot is zondagochtend brand uitgebroken. De evacuatie is op gang gekomen, maar verloopt moeizaam vanwege de onstuimige zee.

De veerboot Norman Atlantic was onderweg van de Griekse havenstad Igoumenitsa naar het Italiaanse Ancona toen er brand uitbrak in het deel van het schip waar de auto’s geparkeerd staan. De brand sloeg snel om zich heen en de kapitein gaf opdracht tot onmiddellijke evacuatie van het schip. Op dat moment waren er 466 passagiers en 55 bemanningsleden aan boord. Er zijn drie Nederlanders op het schip. Er is een dode gevallen en een ander raakte gewond, zo meldt BBC zondag op basis van informatie van de Griekse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk welke nationaliteit de slachtoffers hebben.

Volgens de Italiaanse marine zijn er 161 mensen gered en nog 317 aan boord.

Reddingsboten

Ongeveer 170 personen wisten het schip in reddingsboten te verlaten. Zij zijn door een nabij varend schip uit het water gevist en in veiligheid gebracht.

De andere personen zijn nog aan boord van de veerboot. Het is niet duidelijk waarom zij niet in een reddingsboot zitten. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zijn hier twee mogelijke oorzaken voor: een stroomstoring zou het takelmechanisme van de reddingsboten hebben geblokkeerd. Andere getuigen meldden dat de reddingsboten zelf in vlammen waren opgegaan.

Volgens Italiaanse autoriteiten verloopt de evacuatie moeizaam vanwege de woeste zee.

Takelen

Eén van de opvarenden zei op de Griekse tv-zender Mega dat zijn voeten onder water kwamen te staan toen ze bij de receptie stonden. Volgens de laatste berichten zijn de Griekse autoriteiten begonnen met het van boord takelen van mensen. Daar is haast bij geboden, want de naderende duisternis zou een extra hindernis betekenen.

Wel verkeren de opvarenden in grote angst. Een van de passagiers meldde aan Griekse media dat zijn schoenen zijn gaan smelten door de grote hitte aan boord van het schip.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.