buitenland

Abbas ondertekent verdragen: Palestijnen treden toe tot Strafhof

31 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft woensdag internationale verdragen getekend, waarmee de Palestijnen zich aansluiten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. ‘Wij stappen naar het Internationaal Strafhof omdat de Veiligheidsraad ons teleurstelt.’

Abbas tekende onder meer het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het International Criminal Court (ICC).

Voorstel

Met de ondertekening van de verdragen reageert Abbas op het besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten zouden een voorstel, waarbij Israël voor 2017 zou moeten hebben verlaten, wegstemmen met een veto. Dat was uiteindelijk niet nodig, omdat onvoldoende landen voor het voorstel waren.

Abbas ondertekende de verdragen aan het begin van een noodoverleg in Ramallah, na de afwijzing van de VN-Veiligheidsraad. De Palestijnse leiders stemden unaniem voor de stap om naar het Internationaal Strafhof en de ondertekening van de verdragen werd live uitgezonden op de Palestijnse televisie.

‘Wij willen een klacht indienen tegen Israël,’ zei Abbas. ‘Wij worden aangevallen. Onze gebieden worden elke dag aangevallen. Bij wie moeten we klagen? De Veiligheidsraad stelt ons teleur. Er is een internationale organisatie waar wij kunnen klagen, en dat zullen we doen.’

Oorlogsmisdaden

De stap van Abbas werd in Israël al bevreesd. Israëlische militairen of politici zouden als verdachten voor het strafhof kunnen worden gedaagd vanwege oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden, al zal dat nog wel even duren. Ook de Amerikanen waarschuwden voor Palestijnse toetreding tot het ICC.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat als er iemand moet vrezen voor het ICC, dan is het wel de Palestijnse Autoriteit, samen met Hamas.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veiligheid

De Verenigde Staten waren tegen het voorstel, dat werd ingediend door Jordanië bij de Veiligheidsraad en werd gesteund door Arabische landen, omdat het geen rekening houdt met Israëls ‘rechtmatige streven naar veiligheid’.

Jordanië reageerde teleurgesteld op de uitkomst. ‘We hoopten dat de Veiligheidsraad vandaag de Arabische resolutie zou aannemen, want het verdrag bevat zowel de morele als de juridische verantwoordelijkheden om het conflict tussen Israël en Palestina op te lossen,’ aldus de Jordaanse VN-ambassadeur Dina Kawar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.