Zwitsers zeggen nee tegen verdere immigratiebeperking

30 november 2014Leestijd: 2 minuten

Zwitserland gaat het toegestane aantal arbeidsmigranten niet verder beperken. Een ruime meerderheid heeft zondag in een referendum tegen een immigrantenquotum van maximaal 16.000 per jaar gestemd.

Drie vragen mochten de Zwitsers zondag in het referendum beantwoorden: moet de goudvoorraad in het buitenland worden teruggehaald, moeten rijke buitenlanders hun belastingvoordelen in Zwitserland inleveren en moet het immigrantenquotum worden teruggebracht naar maximaal 16.000 buitenlandse arbeidskrachten per jaar? De Zwitsers antwoordden met drei Mal Nein.

Quotum

Begin dit jaar haalde Zwitserland zich de woede van de Europese Unie (EU) op de hals door een quotum in te stellen aan het aantal migranten dat jaarlijks in het Alpenland mag komen werken.

Jaarlijks verstrekt het land nu nog maar 53.700 verblijfsvergunningen aan niet-Zwitsers uit de zestien traditionele EU-landen zoals Nederland, Duitsland en Italië. Het zijn vooral Duitsers en Italianen die in Zwitserland aan de slag gaan. Duitsers hebben een voorsprong op de arbeidsmarkt omdat ze het in het zakelijke leven gebezigde ‘Hochdeutsch’ vaak beter beheersen dan de Zwitsers. Italianen zijn vaak bereid te werken voor lagere lonen in het Italiaans sprekende kanton Ticino. Voor inwoners uit de ‘nieuwe’ EU-landen stelde het Alpenland al eerder een instroomlimiet in. Het land laat jaarlijks slechts 2.180 gelukszoekers uit voornamelijk Oost-Europese nieuwe EU-lidstaten toe.

Overbevolking

Ecopop, een Zwitserse milieubeweging die zich inzet om overbevolking te beperken, wilde het immigrantenquotum nog verder terugbrengen naar 16.000 per jaar. Maar dat gaat zelfs de meeste Zwitsers veel te ver. Het voorstel werd zondag met een grote meerderheid van tafel geveegd. Volgens Ecopop hebben de Zwitsers zich laten leiden door bangmakende praatjes over negatieve economische effecten die met inperking van arbeidsmigratie gepaard zouden gaan.

Ook de andere voorstellen, om de goudvoorraad terug te halen en rijke buitenlanders die wel in Zwitserland wonen, maar er niet werken belastingvoordelen af te paken, redden het niet.

In het voorstel stond ook dat Zwitserland geen goud meer zou mogen verkopen. De Zwitserse regering was hier erg op tegen, omdat het nu af en toe euro’s opkoopt om te voorkomen dat de Zwitserse frank te duur wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.