Zo worden vrouwen verhandeld op slavenmarkt van IS (video)

02 november 2014Leestijd: 1 minuut

Terreurbeweging IS schuift niet onder stoelen of banken dat Jezidi-vrouwen worden verkocht als slaven of worden gedwongen om te trouwen. Op een nieuwe video van IS is te zien hoe Jezidi’s worden verhandeld.

Te zien is hoe een groepje mannen in een kleine ruimte praat over de ‘slavenmarkt’. ‘Waar is mijn Jezidi-meisje?’ grapt een van de mannen in de video (zie onderaan bericht).

Een andere man zegt dat zij vrij zijn om te doen met hun bezit wat zij willen. De mannen betalen met geld of vuurwapens, de prijs hangt af van hoe de vrouw eruitziet. Zo zegt een van de mannen in de video dat hij eerst controleert of het meisje wel tanden heeft. ‘Als ze geen tanden heeft, waarom zou ik haar dan willen hebben?’

Meisjes

IS heeft een groot aantal Jezidi’s, een religieuze minderheid in Irak, gevangen genomen. De mannen en de vrouwen worden gescheiden vastgehouden. Een vrouw die is ontsnapt vertelde aan de Verenigde Naties dat de jonge vrouwen in een ruimte werden gestopt en dat er steeds IS-extremisten langskwamen.

Zij kozen per keer drie of vier meisjes om mee te nemen naar hun verblijfplaats, bericht CNN. Meer dan 2.500 Jezidi-vrouwen zouden zijn ontvoerd door IS.

In het eigen online-tijdschrift van IS heeft de terreurbeweging de handel in Jezidi’s gerechtvaardigd. Het maken tot slaaf van ongelovigen is volgens de extremisten ‘een gevestigd onderdeel van de islamitische wetgeving’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.