Zo spot je een Russische tank volgens de Britse ambassade

19 november 2014Leestijd: 2 minuten

De Britse ambassade in Kiev heeft Rusland woensdag een digitale sneer uitgedeeld. De ambassade publiceerde een gedetailleerde beschrijving van een typisch Russische tank op sociale media zodat het voertuig in Oekraïne eenvoudig te ‘spotten’ is.

De Britten plaatsten een infographic op sociale media waarin uitgebreid staat aangegeven hoe het Russische oorlogstuig eruit ziet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Instructies

‘Poetin ontkent nog altijd dat zijn troepen en wapens in Oekraïne zijn. Hierbij de instructies om de tanks van het Kremlin te herkennen,’ staat er boven het plaatje. Het plaatje laat zien hoe je een T-72BM kunt herkennen. Voorbeelden zijn het ‘doosvormige pantser aan de voorkant van de geschutskoepel’ en het ‘grote kijkgat voor de artillerist’.

De ambassade geeft ook foto’s vrij van momenten waarop dit type tanks, waarvan het Oekraïense leger  er overigens geen heeft, in Oekraïne is gesignaleerd. De plaatjes werden in de omgeving van separatistenbolwerken geschoten: een foto dateert van eind augustus en werd gemaakt vlakbij Loehansk en de ander werd in de buurt van Donetsk gemaakt.

Sneer

Het is niet de eerste keer dat Westerse landen Rusland een sneer uitdelen via sociale media.

In augustus plaatste de Canadese NAVO-delegatie een landkaartje op Twitter. Op de kaart was Rusland roodgekleurd en gemarkeerd als ‘Rusland’ terwijl Oekraïne blauwgekleurd was en aangemerkt als ‘Niet Rusland’. De tekst boven het plaatje luidde: ‘Aardrijkskunde kan lastig zijn. Hier een kaartje voor Russische soldaten die tekens verdwalen en dan per ongeluk Oekraïne binnen lopen.’

Rusland maakte een flauwe comeback door ook met een landkaart op Twitter te komen. Daarop was de Krim aangegeven als ‘Rusland’. De begeleidende tekst was als volgt: ‘Even onze Canadese collega’s helpen met het bijhouden van de hedendaagse geografie van Europa’. De mini Twitter-oorlog van de twee landen werd al snel een trending topic.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.