Wie was het meest recente IS-slachtoffer Peter Kassig?

16 november 2014Leestijd: 3 minuten

De beruchte IS-beul ‘Jihadi John’ is dankzij Amerikaanse luchtvallen gewond geraakt in de Iraakse provincie Anbar. De Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig (26) is waarschijnlijk door hem vermoord.

Dit schrijft de Britse krant The Daily Mail. Volgens de krant zijn er tijdens de aanval ook ongeveer tien kopstukken van Islamitische Staat (IS) gedood en nog 40 anderen gewond geraakt.

De aanval werd vorig weekend in al-Qaim, vlakbij de Syrische grens, uitgevoerd. Het doelwit van de luchtaanvallen was een geheime, ondergrondse bunker van de terreurgroepering.

Hoe de Britse beul eraan toe is, is vooralsnog onbekend. ‘Jihadi John’ lijkt ook verantwoordelijk te zijn voor de onthoofding van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig.

Onthoofding

Zondag werd opnieuw een zeer gruwelijke onthoofdingsvideo naar buiten gebracht. In het filmpje is te zien hoe de gegijzelde Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en een groep piloten en officieren van het Syrische regime wordt onthoofd.

De beul in het filmpje lijkt Jihadi John te zijn, die ook verantwoordelijk zou zijn voor de moord op de journalisten Steven Sotloff en James Foley. Ook zou hij de moord op de Britse hulpverleners Allan Henning en David Haines op zijn geweten hebben. Het is niet bekend wanneer de onthoofdingsvideo van Kassig precies is opgenomen.

Ouders

De ouders van Kassig smeekten anderhalve maand geleden in een video om zijn vrijlating. Daarin zeiden ze dat hun zoon bekeerd was tot de islam en dat hij bereid was om te helpen in Syrië.

Kassig werd in oktober vorig jaar ontvoerd toen hij onderweg was naar Deir al-Zour in Oost-Syrië. Begin vorige maand dreigde IS al dat Kassig het volgende slachtoffer zou zijn, in de onthoofdingsvideo van de Britse hulpverlener Alan Henning.

Idealist

Peter Kassig komt uit het Amerikaanse Indianapolis en werd een jaar geleden gevangen genomen tijdens zijn deelname aan humanitaire operaties bij de Syrische grens. Hij was veteraan van de Irak-oorlog en begaf zich als ex-soldaat in 2007 in de Syrische regio.

Een paar maanden later werd Kassig om medische redenen van de opdracht gehaald, maar hij bleef doorgaan met zich inzetten voor een naar eigen zeggen nobel doel. Hij startte een opleiding tot eerste hulpverlener met als doel terug te keren naar de regio waar hij zijn hart aan verloren had.

Tijdens het einde van zijn studie in 2012 verhuisde Kassig naar Libanon om humanitaire organisaties te steunen die slachtoffers van het Syrische conflict hielpen.

Toen hij aankwam in de Libanese hoofdstad Beiroet richtte Kassig zijn eigen humanitaire organisatie op onder de naam SERA, wat staat voor ‘Special Emergency Response and Assistance’. SERA heeft als doel om logistieke steun te leveren aan vluchtelingenkampen langs de Syrische grens en levert onder meer voedsel en medische voorzieningen aan die kampen.

De organisatie bestaat nog steeds, maar voert door de huidige situatie in Syrië momenteel geen operaties uit.

Kassig ontleende zijn eigen bestaansrecht aan het verlenen van humanitaire hulp. ‘Ik heb geen andere keuze,’ vertelde Kassig in 2012 tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. De hulpverlener beschreef zichzelf daarin als fervent idealist en zei te geloven in ‘hopeloze’ humanitaire doelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.