Waarom u beter niet in een Albanese cel terecht kunt komen

25 november 2014Leestijd: 3 minuten

Een uit Albanië gevluchte moordenaar wordt niet door Nederland uitgeleverd omdat Albanië de veiligheid van de man niet kan garanderen. Ook in de gevangenis loopt de man het risico slachtoffer te worden van bloedwraak.

Albanië is niet in staat om de veiligheid in de gevangenissen te garanderen. Dat meent althans het gerechtshof in Den Haag dat dinsdag de uitlevering van een Albanese crimineel tegenhield.

Bloedwraak

De man moet in eigen land een gevangenisstraf van zeven jaar uitzitten wegens moord, maar hij vluchtte naar Nederland uit angst voor bloedwraak van de familieleden van de man die hij doodschoot. Ook in de gevangenis zegt de man het leven niet zeker te zijn. Agenten en cipiers zijn makkelijk om te kopen en dan kan er van alles gebeuren, zegt hij.

Volgens minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie zijn er geen bezwaren om de man uit te leveren, aangezien de Albanese autoriteiten hebben aangegeven dat de veiligheid zal worden gegarandeerd. Ook de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam, de Hoge Raad en de voorzieningenrechter keurden de uitlevering goed. Maar de man spande een kort geding aan om zijn uitlevering aan te vechten. En die poging bleek succesvol.

Vage toezegging

Volgens het gerechtshof is de toezegging van Albanië om de man te beschermen ‘algemeen’ en ‘vaag’. Gezien het reële risico op bloedwraak en de ‘ernstige vorm van corruptie in de gevangenissen’ acht het gerechtshof uitlevering niet toelaatbaar op grond van artikelen 2 en 3 van het Europese Hof voor Rechten van de Mens.

Het arrest betekent een nieuwe tik voor het land dat zo graag aan Europa wil laten zien dat het klaar is voor lidmaatschap van de Europese Unie (EU). Want het land kampt, naast vele andere problemen, met overvolle en onveilige gevangenissen.

Overvol

De gevangenissen Jordan Misja en Mine Peza in hoofdstad Tirana hebben geen plaats meer. Gevangenen uit Tirana worden naar omliggende steden gestuurd, maar daar is inmiddels ook geen plek meer. De gevangenis Jordan Misja heeft plek voor 320 mensen, maar daar zitten nu 525 gedetineerden. Mine Peza heeft ruimte voor 170 mensen, terwijl daar nu 230 gevangenen zitten.

Volgens de krant Rilindja Demokratike zitten er soms 12 gedetineerden in één cel. Corruptie onder de cipiers maakt de situatie er voor de gedetineerden niet dragelijker op.

Andere zorgen

Intussen heeft de socialistische premier Edi Rama andere problemen aan zijn hoofd. Twee parlementariërs van zijn partij werden in het buitenland bij verstek veroordeeld wegens het plegen van ernstige misdrijven. Arben Ndoka werd in Italië veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf voor prostitutie en vrijheidsberoving en Mark Frroku werd in België veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor moord en prostitutie.

Beiden heren vluchtten kort na hun daden terug naar Albanië waar ze werden gekozen in het parlement. Omdat ze over diplomatieke immuniteit beschikken, worden ze niet aan België en Italië uitgeleverd.