Volgens deze rechter kan een vaccinatie autisme veroorzaken

25 november 2014Leestijd: 3 minuten

Een causaal verband tussen een vaccinatie en het ontstaan van autisme bij baby’s is wetenschappelijk nooit aangetoond. Maar deze Italiaanse rechter denkt er anders over.

Het ministerie van Volksgezondheid in Italië moet een autistisch kind van negen jaar een levenslange uitkering betalen omdat het verantwoordelijk is voor het ontstaan van de afwijking van het kind. Het kind zou autistisch zijn geworden als gevolg van een inenting in zijn eerste levensjaar.

Dat heeft de rechtbank in Milaan bepaald, schrijft La Repubblica.

Onschuldige prik

Het kind kreeg in 2006 een combinatieprik waarmee het werd ingeënt tegen polio, difterie, tetanus, Hepatitus B, kinkhoest en Hib. Dit leek aanvankelijk de gebruikelijke procedure, er worden duizenden kinderen op deze manier ingeënt in Italië.

Maar toen het kind in 2010 een vorm van autisme bleek te ontwikkelen, gingen de ouders op zoek naar de oorzaak. Ze vonden die in het hardnekkige gerucht dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken bij kinderen. Dit verband zou ooit zijn aangetoond door de controversiële arts Andrew Wakefield die met zijn bewijs in 1998 zelfs het gerenommeerde tijdschrift The Lancet haalde.  Maar de studie werd door zijn collega’s ontkracht wegens onvoldoende bewijs, fouten en fraude en The Lancet trok het artikel terug. Wakefield had de studie opzettelijk gemanipuleerd in opdracht van een andere farmaceut door wie hij zich riant liet betalen.

Oorzakelijk verband

Maar Wakefield lijkt een medestander te hebben gevonden in de Italiaanse dokter Alberto Tonatore. Op zijn advies gaf de rechtbank in Milaan de ouders van het kind gelijk en veroordeelde het ministerie van Volksgezondheid tot het betalen van een tweemaandelijkse uitkering van minimaal 1.683 euro zolang het kind leeft.

Volgens Tonatore is het mogelijk dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het vaccin Infanrix Hexa Gsk en het ontstaan van autisme. ‘Het is mogelijk dat de autistische afwijking van de kleine mede is veroorzaakt door een genafwijking (polymorfisme) die is opgewekt door een giftig stofje in één van de ingrediënten van het vaccin Infanrix Hexa Gsk,’ legt Tonatore uit.

Geheim document

De basis voor deze bewering vindt de arts in een geheim document van de farmaceut GlaxoSmithKline waarin de bijwerkingen worden beschreven die optraden tijdens de ontwikkeling van het vaccin.

Volgens de artsen zouden er in de proefperiode vijf autismegevallen zijn opgetreden die vervolgens niet door de farmaceut zijn vermeld. Hoewel vrijwel alle medische publicaties over dit onderwerp een causaal verband tegenspreken, wordt deze relatie volgens Tonatore onderschat.

Kosten en moeite sparen

Rechter Nicola Di Leo in Milaan achtte het verhaal van de arts geloofwaardig en stelde de familie van het kind in het gelijk. Dit tot grote woede van de wetenschappelijke raad voor vaccinaties in Italië die eist dat de staat in hoger beroep gaat. Het ministerie van Volksgezondheid ziet een beroep niet zitten omdat het kosten en moeite wil sparen.

Bij een vergelijkbaar geval vorig jaar in Amerika koos de staat er ook voor vermeende slachtoffers een bedrag uit te keren in plaats van het proces voort te zetten.

Gevaarlijk

De wetenschappelijke raad voor vaccinaties vreest dat door dit soort uitspraken vaccinaties onterecht zullen worden gevreesd door burgers. ‘Zo ontstaat het risico dat burgers het vertrouwen kwijtraken in een preventief instrument dat essentieel is voor de gezondheid van kinderen en van de hele bevolking,’ laat de organisatie weten.

De Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo heeft al een wetsvoorstel ingediend om de vaccinatieplicht in Italië af te schaffen. Volgens de Italiaanse gezondheidsraad was dat ‘een heel erg gevaarlijk voorstel’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.