Video: politie schiet jongen (12) dood om nepwapen

27 november 2014Leestijd: 2 minuten

De politie in de Amerikaanse stad Cleveland heeft beelden vrijgegeven van het doodschieten van een jongen. De twaalfjarige Tamir Rice had een nepwapen bij zich, maar de politie dacht dat het om een echt wapen ging.

Een bezorgde burger belde het alarmnummer, omdat hij Rice met het wapen zag. De beller zegt duidelijk dat hij niet zeker weet of het echt is, maar die boodschap wordt niet doorgegeven aan de politieagenten die op de jongen afgaan, blijkt uit deze opname.

‘Er is hier een man die een pistool vasthoudt, het is waarschijnlijk nep maar hij wijst ermee naar iedereen,’ zegt de beller. Ook daarna geeft de bezorgde burger duidelijk aan dat hij niet weet of het wapen echt is: ‘Hij trekt het wapens steeds uit zijn broek. Ik weet niet of het echt is.’

Schommel

De telefonist belt twee politieagenten die in de buurt zijn, maar zegt niet dat er twijfels zijn over of het wel om een echt wapen gaat: ‘Er zit een zwarte man op een schommel. (…) Hij haalt steeds een wapen uit zijn broek en wijst ermee naar mensen.’

De agenten gaan op de melding af, en al snel gaat het mis. Een 26-jarige agent, die pas is begonnen met zijn werk bij de politie, schiet de jonge Rice ongeveer 2 seconden nadat hij aankomt al dood. De 46-jarige partner van de jonge agent, bestuurde de auto. Als de agenten melding maken van wat er is gebeurd, denken ze nog dat het gaat om een man van in de twintig.

Hoewel er geen geluid zit bij de beelden, zegt de politie van Cleveland dat de agent vroeg aan Rice om zijn handen in de lucht te houden. De politie onderzoekt nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Meestal komt de politie aan op meer afstand van de verdachte, maar in dit geval rijden ze direct op Rice af.

Op de vraag waarom de agenten zo dicht bij Rice stoppen met rijden, antwoordde politiechef Ed Tomba tijdens een persconferentie: ‘Dat is een legitieme vraag.’

Demonstreren

De familie van Tamir Rice zegt naar aanleiding van de vrijgegeven video: ‘Wij geloven dat deze situatie vermeden had kunnen worden en dat Tamir nog steeds bij ons had moeten zijn.’ De familie roept de gemeenschap op kalm te blijven en rustig te demonstreren.

Rice had op het moment van de schietpartij een Airsoft BB gun bij zich, dat volgens autoriteiten lijkt op een semi-automatisch handwapen. Om ongelukken te voorkomen, wordt de BB gun ook verkocht in fellere kleuren, omdat het anders nauwelijks van echt te onderscheiden is.

De twee agenten die betrokken waren bij het schietincident zijn voorlopig geschorst.

Bekijk de beelden die de politie heeft vrijgegeven:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.