‘Terroristen planden aanslag op Nederlandse delegatie Charkov’

18 november 2014Leestijd: 3 minuten

Er zou een aanval zijn voorbereid op de Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne. Leden van de bewuste terreurgroep zijn inmiddels opgepakt.

Dat meldt de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko, schrijft het Oekraïense persbureau Interfax. Hun kwaadaardige bedoelingen zijn volgens de chef van veiligheidsdienst SBU duidelijk geworden tijdens verhoren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kamp

De aangehouden verdachten uit een groep van twaalf ‘terroristen’ zouden zijn getraind in een kamp van de Russische inlichtingendiensten, weet Nalivaitsjenko. Bij hun arrestatie nam de Oekraïense politie ook een hoeveelheid machinegeweren, landmijnen van Russische makelij, handgranaten en munitie in beslag, schrijft de Volkskrant.

De Russische geheime dienst zou hun opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie die de Malisjev-fabriek in Charkov wilde bezoeken. De vermeende terroristen zouden explosieven in hun bezit hebben.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In deze fabriek worden de lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 die zijn geborgen, verzameld voor terugkeer naar Nederland. Het was volgens Nalivaitsjenko de bedoeling om het lopende onderzoek naar de ramp met de vlucht van Malaysia Airlines te saboteren.

Ceremonie

Het is onduidelijk wanneer de aanslag plaats had moeten hebben. Anderhalve week geleden was de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) nog in Charkov. Hij woonde daar toen een ceremonie bij voor het vertrek van vijf kisten met stoffelijke resten naar Nederland. De stad is, anders dan steden als Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne, niet in handen van de pro-Russische separatisten. Uit het verhoor van een van de verdachten zou blijken dat de Nederlandse bewindsman het doelwit was van de aanslag.

De Russische dienst FSB wil met dit soort acties buitenlandse afgevaardigden bang maken, zodat die niet naar Charkov kunnen komen en hun onderzoek niet kunnen uitvoeren, zegt de chef van de Oekraïense dienst.

Of het waar is wat de man zegt, en of er inderdaad een aanslag is beraamd, valt op dit moment nog niet te verifiëren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil nog geen commentaar geven op de berichten. Ook de Oekraïense ambassade in Den Haag heeft nog geen verdere informatie. Koenders heeft nog geen enkele officiële mededeling gehad van de aanslag die zou zijn voorbereid.

Hij gaat nu, samen met Oekraïne na, wat er precies is gebeurd, zei hij dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer. ‘Ik heb er net, voor ik naar de Kamer ging, iets van gehoord. Daar moet ik echt even naar kijken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.