Staat gesteggel over protocol de berging van wrak MH17 in de weg?

11 november 2014Leestijd: 2 minuten

In de crashzone van Malaysia Airlines vlucht MH17 is dinsdag nog niet begonnen aan het bergen van de wrakstukken. Nederland zou moeite hebben met de term ‘Volksrepubliek Donetsk’ in de werkovereenkomst

Bijna vier maanden liggen de wrakstukken van de Maleisische Boeing 777 nu in de velden in het Oost-Oekraïnse Donetsk. Dinsdag zou de berging van de brokstukken moeten beginnen, maar het Nederlandse team onder leiding van Pieter-Jaap Aalbersberg constateerde dat de kranen en vrachtwagens die nodig zijn voor het bergingswerk nog niet zijn gearriveerd in het gebied.

Onenigheid

‘Wij zijn er helemaal klaar voor, maar er is nog geen overeenstemming tussen de OVSE en de rebellen over de werkafspraken,’ zei Aalbersberg dinsdagochtend op Radio 1. Een woordvoerder van de missie bevestigt dat er inderdaad nog onderhandelingen bezig zijn tussen de lokale rampendienst SES en de vertegenwoordigers van de OVSE.

Waar die onderhandelingen precies over gaan, wordt niet duidelijk. Volgens Russische media hebben de Nederlandse experts er problemen mee dat in de overeenkomst over het bergingswerk de naam van de Volksrepubliek Donetsk wordt genoemd. Nederland erkent de zelf-uitgeroepen republiek niet en zou de naam uit het protocol hebben laten halen.

Regeltjes

Als dit waar is, bijt Nederland zich nu wederom stuk op protocollaire regeltjes. In de eerste maanden na de crash weigerde Nederland überhaupt om zaken te doen met lokale machthebbers omdat Kiev niet mocht worden gepasseerd. Dit terwijl het zware bergingswerk van de lichamen werd verricht door de lokale rampendienst en een groep van vrijwilligers. De voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zette kwaad bloed bij de lokale hulpdiensten door de vrijwilligers tegenover de VN-Veiligheidsraad neer te zetten als ‘stelend tuig’. Nederland heeft nooit excuses gemaakt voor deze blunder van Timmermans.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stuurde vorige week donderdag een persbericht uit waarin werd aangegeven dat de berging van de wrakstukken ‘binnen enkele dagen’ zou kunnen beginnen als de fragiele veiligheidsomstandigheden dit toelaten. Maar als Nederland over protocollen blijft struikelen, kan het nog wel even duren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.